Iniţiatorii spun că Biserica Ortodoxă este de acord cu această schimbare. Legea este discutată, luni, la Senat, în comisie.

Şase deputaţi şi senatori UDMR au propus în Senat o nouă lege prin care preoţii au posibilitatea să oficieze şi cununia civilă, tot în biserică, înainte de slujba religioasă. În aceste condiţii, tinerii însurăţei nu vor mai fi nevoiţi să treacă pe la Primărie în ziua nunţii. Conform legislaţiei în vigoare, ofiţerii de stare civilă sunt şefii misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare de carieră ale României, comandanţii de nave şi aeronave, scrie obiectiv.info.

În toate cazurile, căsătoria civilă se încheie obligatoriu înainte de celebrarea căsătoriei religioase şi numai într-un lăcaş de cult al unui cult recunoscut de stat.
 
UPDATE
Într-un comunicat remis de Biroul de presă, Patriarhia Română susţine că nu a fost consultată cu privire la această iniţiativă legislativă.

Referitor la informațiile apărute în mass-media despre Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă precizăm:

Inițiatorii acestui proiect legislativ referitor la oficierea cununiilor civile în locașurile de cult nu s-au consultat oficial niciodată cu Biserica Ortodoxă Română, așa cum în mod eronat se precizează în presă. Până în acest moment, la Patriarhia Română nu a fost depusă nici o solicitare pentru exprimarea unui punct de vedere oficial al Sfântului Sinod referitor la această inițiativă legislativă.

În plus, având în vedere că acest proiect de lege vizează toate cultele religioase din România, considerăm că această problemă trebuie discutată în vederea formulării unui punct de vedere comun de către Consiliul Consultativ al Cultelor din România.

Biroul de presă al Patriarhiei Române