Antena 3 CNN Actualitate Colegiul Medicilor: Suntem la limita suportabilităţii. Am putea determina Guvernul să declare stare de urgenţă

Colegiul Medicilor: Suntem la limita suportabilităţii. Am putea determina Guvernul să declare stare de urgenţă

Colegiul Medicilor: Suntem la limita suportabilităţii. Am putea determina Guvernul să declare stare de urgenţă
Sursa foto: Foto: Intact Images
04 Dec 2011   •   19:45

Colegiul Medicilor din România avertizează Guvernul că medicii au ajuns la limita epuizării şi a suportabilităţii, informează Mediafax. Colegiul mai avertizează că ar putea apărea o situaţie similară celei din Slovacia, unde serviciile medicale au fost paralizate după ce medicii au demisionat în masă pentru a protesta faţă de veniturile mici.
   
"Colegiul Medicilor din România salută decizia Guvernului slovac, care a trecut de la o poziţie de forţă la negocieri, în vederea şi încheierea unui acord cu medicii protestatari. De la început, CMR a fost alături de de medicii slovaci şi le înţelege revendicările, care sunt similare cu cele ale medicilor din România. Colegiul Medicilor din România avertizează Guvernul român că o situaţie similară se poate repeta la noi în ţară, întrucât medicii au ajuns la limita epuizării şi a suportabilităţii", se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei profesionale, remis duminică.
   
CMR precizează că a solicitat Guvernului deblocarea posturilor şi nu a primit nici un răspuns, a cerut finanţare corespunzătoare pentru sistem şi bugetul Sănătăţii este tot mai mic de la an la an.
   
"Aşa-zisa creştere cu 4% în proiectul de buget pe 2012 este falsă, deoarece ea a fost impusă de plasa arieratelor rostogolite de către FMI. În mod real, în 2012 unităţile medicale vor primi mai puţini bani decât în 2011", a precizat sursa citată.
   
În opinia CMR, prin pregătirea noului proiect al Legii sănătăţii, "a cărui varianta oficială nu a văzut-o nimeni şi care nu a fost deocamdată supusă dezbaterii publice", se încearcă să se impună medicilor, "prin dictat şi nu prin negociere", Contractul de asigurări.
   
Medicii slovaci care au demisionat în masă pentru a protesta faţă de veniturile mici şi condiţiile dificile de muncă vor renunţa la mişcarea lor după ce au ajuns la un acord cu Guvernul în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Mişcarea de protest a medicilor a constrâns Guvernul să declare stare de urgenţă în 13 districte ale ţării unde spitalele nu au asigurat decât urgenţele şi unde unele şi-au închis secţii întregi.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close