Antena 3 CNN Actualitate Comisia Europeană a modificat raportul MCV: Sunt doi miniştri penali în Guvern, nu trei

Comisia Europeană a modificat raportul MCV: Sunt doi miniştri penali în Guvern, nu trei

Comisia Europeană a modificat raportul MCV: Sunt doi miniştri penali în Guvern, nu trei
Sursa foto: Foto: europa.eu
de M.Z.    |    31 Ian 2013   •   20:05
Update 21.15 - Modificarea din textul raportului MCV vizând numărul miniştrilor cercetaţi penal reprezintă o clarificare, nu corectarea unei erori, fiind decisă joi de către Colegiul Comisarilor în urma unei analize interne, a declarat, joi, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, potrivit Mediafax.

"Am modificat textul în acest mod pentru a evita ambiguităţile. Sunt doi miniştri care au fost efectiv puşi sub urmărire penală, acestea fiind cazuri confirmate", a afirmat Gray.

De asemenea, el a arătat că această modificare pe text a fost făcută în urma unei decizii luate joi în cadrul Colegiului Comisarului, precedată de o analiză a problemei care s-a bazat doar pe argumente interne. Totodată, Gray a arătat că este o procedură normală verificarea textului raportului după adoptarea acestuia, înainte de a fi trimis Parlamentului European şi statelor membre.

"Versiunea de pe site-ul Comisiei este cea finală. Cred că aceasta este singura modificare a textului, nu ne aşteptăm să mai apară şi altele.  Am mai făcut-o de câteva ori şi în anii trecuţi, nu e prima modificare de acest fel. După ce este adoptat, textul raportului mai este verificat încă o dată pentru a avea o formă finală înainte de a fi trimis statelor membre", a mai spus Mark Gray.
______________________________________________

La numai o zi de la publicarea raportului MCV pentru România, Comisia Europeană revine asupra afirmaţiilor şi rectifică datele din document, spunând că este vorba despre doi miniştri penali, şi nu trei.

Comisia a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula "dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie" fiind înlocuită cu "în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal", potrivit Mediafax.

Raportul MCV preciza, în varianta publicată miercuri, că noul Guvern de la Bucureşti şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar trei dintre noii miniştri erau cercetaţi penal, iar cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţie a unui ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate.

"Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar, dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie. Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate", se menţionează în raportul MCV dat publicităţii miercuri de Comisia Europeană.

În varianta existentă pe site-ul Comisiei joi seară, paragraful a fost modificat: "Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, însă în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie. Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate".

În urmă cu numai câteva ore, premierul Victor Ponta a declarat că nu există trei miniştri suspectaţi de fapte de corupţie, aşa cum se menţionează în raportul MCV prezentat ieri, ci numai doi.

"Zice acolo că pentru fapte de corupţie sunt trei miniştri. Nu e adevărat. Pentru faptă eventual asimilată corupţiei, e vorba de abuz în serviciu, a fost trimis în judecată domnul Fenechiu. Liviu Dragnea nu este cercetat pentru fapte de corupţie, ci pentru legea referendumului şi legi electorale", a precizat, joi, şeful Executivului.

În ceea ce-l priveşte pe al treilea ministru, Ponta spune că nu ştie despre cine este vorba.

"Pe al treilea nu l-am găsit, cum nu l-aţi găsit nici dvs. Într-un document oficial, cum este cel al Comisiei Europene, nu poţi să vorbeşti ca în presă, pe surse", a precizat şeful Guvernului.


Potrivit Agenţiei France-Presse, o sursă din cadrul Comisiei  Europene ar fi afirmat că doi dintre miniştrii la care face referire raportul MCV sunt Liviu Dragnea şi Varujan Vosganian. Potrivit acesteia, al treilea ar fi Relu Fenechiu.

AFP reaminteşte că Liviu Dragnea este cercetat pentru presupusa implicare în fraudele din referendumul privind destituirea preşedintelui Traian Băsescu.

Al treilea ministru la care face referire raportul Comisiei Europene este Relu Fenechiu, titularul portofoliului Transporturilor.






×
Subiecte în articol: Comisia Europeana raport MCV
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close