Antena 3 CNN Sport Off Sport Fanii beţi ai FC Liverpool ar fi cauzat moartea a 96 de spectatori în '89, nu incapacitatea poliţiei

Fanii beţi ai FC Liverpool ar fi cauzat moartea a 96 de spectatori în '89, nu incapacitatea poliţiei

Fanii beţi ai FC Liverpool ar fi cauzat moartea a 96 de spectatori în '89, nu incapacitatea poliţiei
Sursa foto: Foto: belfasttelegraph.co.uk
15 Mar 2012   •   19:56

Fostul premier britanic Margaret Thathcer a fost informată de un ofiţer de poliţie că fanii beţi ai echipei FC Liverpool sunt de vină pentru dezastrul de pe stadionul Hillsborough din 1989, când 96 de spectatori au murit, se arată în câteva documente guvernamentale confidenţiale obţinute de BBC.
   
Cei 96 de spectatori au murit după ce o tribună suprapopulată a stadionului s-a prăbuşit la semifinala Cupei Angliei din aprilie 1989, ce s-a disputat între Nottingham Forest şi FC Liverpool pe arena echipei Sheffield Wednesday.
   
Ancheta oficială a arătat că tragedia a fost cauzată de incapacitatea poliţiei din South Yorkshire de a controla mulţimea.
   
Corespondenţa dintre Downing Street (n.r. - reşedinţa premierului britanic) şi cabinet, obţinute de Radio 4 BBC, arată discuţiile avute de primul ministru de atunci, Margaret Thatcher.
   
Timp de mai mulţi ani, familiile celor care au murit au solicitat să le fie puse la dispoziţie documentele deţinute de guvern şi poliţie şi chiar au primit asigurări în acest sens.
   
Un grup înfiinţat în 2009 şi care anchetează incidentele de la acea partidă a analizat sute de documente, însă nu se aşteaptă să le poată face publice decât spre finalul anului. Se crede că raportul final va avea câteva mii de pagini.
   
Poliţistul care i-a trimis o scrisoare lui Margaret Thatcher la câteva zile după dezastru susţine că un factor determinant a fost cauzat de numărul mare de suporteri ai echipei FC Liverpool, care au intrat în stadion fără a deţine un bilet de acces.

Potrivit documentelor, un poliţist, care era originar din Liverpool, i-a declarat şefului poliţiei din Merseyside că îi era ruşine de faptul că suporterii "cormoranilor" erau beţi, la fel cum s-a întâmplat şi pe Heysel în 1985, la partida Juventus Torino - FC Liverpool, din finala CCE.
  
Într-o altă adresă, se discuta despre efectele dezastrului, care ar fi trebuit aspru sancţionate prin intermediul unei legi ce trebuia să intre în vigoare până la Cupa Mondială din 1990, ce s-a disputat în Italia. Legea presupunea introducerea unui card de identitate pentru suporteri.


×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close