Antena 3 CNN Externe Clinton: Propunerea iraniană pentru schimb nuclear are ?deficienţe?

Clinton: Propunerea iraniană pentru schimb nuclear are ?deficienţe?

Clinton: Propunerea iraniană pentru schimb nuclear are ?deficienţe?
Sursa foto: hillary clinton
26 Mai 2010   •   01:00

Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat că scrisoarea Iranului către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică ce detaliază acceptarea sa a schimbului nucleare "are un număr de deficienţe," şi a calificat acordul de ultim moment al Teheranului cu Brazilia şi Turcia ca fiind "o manevră transparentă" pentru a evita noi sancţiuni ONU.
Luni, Iran a informat formal AIEA despre răspunsul său pentru acordul de schimb nucleare, conform căruia va livra uraniu slab îmbogăţit către Turcia în schimbul unui combustibil cu o puritate mai mare pentru reactorul său din Teheran.
După două zile de discuţiie economice şi politice la Beijing, Clinton a declarat că a abordat ceea ce a calificat a fi "deficienţe" în răspunsul iranian. Ea preciza că "există un număr de deficienţe ce nu răspund preocupărilor comunităţii internaţionale" .
Aceasta ar include o lipsă a recunoaşterii profundei preocupări pentru intenţia Iranului de a cotinua îmbogăţirea uraniului la nivel mai mare. Clinton preciza că mapamondul recunoaşte că Teheran a acceptat schimbul deoarece este în faţa unei acţiuni iminente a Consiliului de Securitate al ONU.
În acelaşi timp, un diplomat iranian avertiza că Teheran ar putea reconsidera recentulacord dacă ONU, prin Consiliul de Securitate, merge mai departe cu intenţia sa de a impune sancţiuni contra Iranului.
Ambasadorul iranian în Rusia, Seyed Mahmoud Reza Sajjadi, susţinea că dacă sunt introduse noi sancţiuni, va deveni evident că membrele Consiliului de Securitate urmăresc motive politice.
Departamentul american de stat arăta că AIEA a cerut o reacţie din partea SUA privind planul Teheranului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close