Antena 3 CNN Externe Iuşcenko: Extinderea şederii ruse în Crimea este ?ocupaţie militară?

Iuşcenko: Extinderea şederii ruse în Crimea este ?ocupaţie militară?

 Iuşcenko: Extinderea şederii ruse în Crimea este ?ocupaţie militară?
Sursa foto: iuscenko
23 Apr 2010   •   21:13

Acordul dintre Moscova şi Kiev privind extinderea utilizării ruse a bazei navale de la Sevastopol - Crimea se ridică la nivelul unei "ocupaţii militare," aprecia fostul preşedinte ucrainean Viktor Iuşcenko .
Acordul, semnat miercuri, extinde închirierea bazei ruse din portul Sevastopol pentru 25 de ani după ce actualul contract expiră în 2017, şi ar putea fi prelungit cu încă cinci ani.
"Când anunţă cu mare aplomb că un preţ relativ scăzut la gaze a fost atins în schimbul unei ocupaţii militare, nu pot saluta un aşa acord nici ca cetăţean, nici ca politician", puncta Iuşcenko.
În cadrul unui semnal dramatic al noului guvern de la Kiev de realiniere cu Moscova, cele două părţi au semnat miercuri acordul de extindere a închirierii bazei în schimbul unei reduceri cu 30% a preţului gazului pentru Ucraina.
Documentele au fost semante după negocieri între preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul ucrainean, Viktor Ianukovici.
Iuşcenko aprecia în schimbă că acordul vătămează "cele mai sacre lucruri- suveranitatea şi independenţa." El a cerut tuturor forţelor politice şi patriotice să se unească în faţa ameninţării la suveranitatea Ucrainei.
Opoziţia ucraineană declara anterior că orice prelungire a prezenţei militare ruse va cere amendamente la Constituţie şi un referendum naţional.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: viktor ianukovici
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close