Antena 3 CNN Externe Cei cinci marinari români, luaţi ostateci de piraţii somalezi în golful Aden, au fost eliberaţi

Cei cinci marinari români, luaţi ostateci de piraţii somalezi în golful Aden, au fost eliberaţi

Cei cinci marinari români, luaţi ostateci de piraţii somalezi în golful Aden, au fost eliberaţi
Sursa foto: pirati
10 Aug 2009   •   11:10
Update: Ministrul de Externe Cristian Diconescu a confirmat eliberarea celor cinci marinari români şi a precizat că sunt în drum spre casă şi că starea lor de sănătate este bună.

Piraţii somalezi au eliberat remorcherul italian la bordul căruia se aflau şi cinci marinari români, alături de 10 italieni şi un croat. Vasul fusese capturat in data de 11 aprilie.

Negocierile cu piraţii au fost purtate de guvernul italian, acesta comunicând cu piraţii exclusiv prin intermediul autorităţilor somaleze.

Potrivit armatorului, remorcherul Buccaneer se îndreaptă acum spre portul Djibouti, escortat de nave militare occidentale. El a precizat că nu s-a plătit nicio răscumpărare. Ministrul italian de externe, Franco Frattini, a declarat că piraţii ?s-au retras după ce au înţeles că n-aveau altă ieşire decât eliberarea ostaticilor?.

Soarta românilor de pe Buccaneer rămâne în continuare incertă, întrucât niciuna dintre sursele care a anunţat eliberarea remorcherului nu a precizat dacă aceştia se mai aflau la bordul navei. În urmă cu două săptămâni tatăl unuia dintre marinarii italieni de pe vas declara, citat de La Stampa, că românii au fost mutaţi într-un sat din provincia autonomă Puntland.

Piraţii somalezi continuă să deţină alte 10 nave care au la bord peste două sute de marinari.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pirati somalezi
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close