Antena 3 CNN Externe Trupele terestre israeliene au înconjurat Fâşia Gaza

Trupele terestre israeliene au înconjurat Fâşia Gaza

Trupele terestre israeliene au înconjurat Fâşia Gaza
04 Ian 2009   •   11:09

Forţele terestre israeliene au înconjurat Fâşia Gaza, izolând trei regiuni ale acesteia. Potrivit corespondentului Antena3 în Fâşia Gaza, principalul scop al acestei acţiuni este de a face ca forţele Hamas să nu aibă posibilitatea să primească muniţii.
Până în momentul de faţă, 470 de oameni au murit şi 2.750 au fost răniţi în războiul din Fâşia Gaza.
Trupele israeliene terestre au invadat, sâmbătă noapte, Fâşia Gaza. Zona este lovită din trei părţi: avioanele israeliene bombardează zona deja de câteva zile, tancurile de la graniţa cu Israelul au început să lanseze rachete în interiorul Fâşiei Gaza, dar şi trupele terestre au pătruns pe teritoriul palestinian.

Ministerul Apărării din Israel a confirmat atacul. Misiunea trupelor terestre este de a prelua controlul asupra sectoarelor din Fâşia Gaza de unde au fost lansate rachetele Kassam, îndreptate câtre interiorul Israelului. Potrivit oficialilor israelieni, zeci de mii de soldaţi israelieni în rezervă au fost incorporaţi pentru această acţiune.
În prezent Fâşia Gaza este bombardată atât de avioane F16 cât şi de elicoptere de asalt.
Zeci de palestinieni au fost ucişi
Ofensiva terestră lansată sâmbătă seara de armata israeliană în Fâşia Gaza va dura "multe zile", conform unui comunicat al purtătorului de cuvânt al armatei israeliene. Un oficial militar israelian a declarat că zeci de palestinieni înarmaţi au fost ucişi în primele ore de la declanşarea ofensivei terestre israeliene din Fâşia Gaza. "Zeci de terorişti au fost ucişi şi alte câteva zeci au fost răniţi. Nu există pierderi de partea israeliană", a adăugat oficialul citat, sub acoperirea anonimatului. El a adăugat că militanţii au fost ucişi atât în cursul unor confruntări la sol, cât şi în urma unor atacuri de artilerie, notează Mediafax.
Conform martorilor oculari, tancurile israeliene au deschis focul asupra unor poziţii controlate de Hamas în nordul Fâşiei Gaza. Armata israeliană afirmă că obiectivul operaţiunii din Gaza este distrugerea infrastructurii Hamas. "Obiectivul este distrugerea infrastructurii teroriste a Hamas din zona de operaţiuni", a afirmat maiorul Avital Leibovich, confirmând declanşarea operaţiunii terestre din Fâşia Gaza şi precizând că armata intenţionează să preia controlul unora dintre "zonele de lansare folosite de Hamas".

Israelul avertizează şi Hezbollah: Suntem pregătiţi pentru orice eventualitate
Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a declarat sâmbătă seara că Israelul este pregătit pentru orice eventualitate la graniţa cu Libanul, adresând astfel un avertisment mişcării libaneze Hezbollah, care în ultima perioadă a făcut numeroase declaraţii de susţinere a mişcării Hamas. "Sperăm că frontul de nord va rămâne calm, dar suntem pregătiţi pentru orice eventualitate. Nu căutăm confruntarea pe frontul de nord", a declarat Barak. "În timp ce luptăm în Gaza, vom rămâne atenţi la situaţia sensibilă de la graniţa noastră cu Liban", a spus el.
Liderul mişcării libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat, sâmbătă, că mişcarea islamistă Hamas şi alte facţiuni ale "rezistenţei" trebuie să provoace "cel mai mare număr posibil de pierderi" armatei israeliene. Discursul său, proiectat pe un ecran uriaş, în faţa a mii de persoane adunate la periferia de sud a Beirutului, a fost difuzat imediat după declanşarea ofensivei terestre israeliene din Fâşia Gaza, scrie Mediafax. Hezbollah şi Hamas susţin lupta armată împotriva Israelului şi sunt considerate de Statele Unite drept organizaţii teroriste.
Hamas promite să transforme Fâşia Gaza în cimitir pentru armata Israelului
În acest context, Hamas a ameninţat că va produce un număr mare de pierderi Israelului, urmând să transforme Fâşia Gaza în "cimitir" pentru armata israeliană. Aripa militară a mişcării Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, a avertizat şi că Israelul "va plăti un tribut greu" pentru operaţiunea terestră lansată sâmbătă în Fâşia Gaza.
Canalul de televiziune al mişcării Hamas, Al Aqsa TV, a anunţat că mai mulţi militari israelieni au fost ucişi în nordul Fâşiei Gaza, însă autorităţile israeliene nu au confirmat informaţia.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hamas Fasia Gaza
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close