Antena 3 CNN Externe Acceleratorul de particule ar putea fi repus în funcţiune în septembrie

Acceleratorul de particule ar putea fi repus în funcţiune în septembrie

Acceleratorul de particule ar putea fi repus în funcţiune în septembrie
Sursa foto: LHC
08 Feb 2009   •   12:11

?Experimentul secolului? ar putea fi reluat în curând. Cercetătorii, care au construit cel mai mare accelerator de particule din lume, s-au întâlnit, zilele acestea, la Geneva, pentru a discuta despre repornirea acestuia. Experimentul a fost oprit anul trecut, în septembrie, din cauza unei scurgeri de heliu, gaz folosit pentru răcirea acceleratorului de particule.
Cercetătorii Laboratorului European pentru Fizica Particulelor Elementare ar putea anunţa chiar luni reluarea experimentului care îşi propune să afle secretere formării universului, susţine presa britanică. Ei speră că, de data aceasta, uriaşul dispozitiv, la a cărui construcţie au lucrat peste 2.000 de fizicieni din 34 de ţări, să nu mai dea greş.
În cazul reluării experimentului, acceleratorul de particule va fi repornit treptat. Instalaţia trebuie, mai întâi, răcită la o temperatură de -271 de grade Celsius. Dacă nu mai intervin alte defecţiuni, primele concluzii ar putea fi trase chiar anul acesta, dar acceleratorul va fi lăsat să funcţioneze până la sfârşitul anului viitor.
Lansat la 10 septembrie 2008, acceleratorul de particule s-a stricat până acum de două ori. El nu a funcţionat în total decât patru zile. Cercetările la experimentul secolului, care au mobilizat mii de cercetători din întreaga lume, au costat circa cinci miliarde de euro. Proiectul a demarat în urmă cu 25 de ani, dar lucrările pentru construirea acceleratorului au început în 1996, în munţii Alpi, într-un tunel aflat la graniţa franco-elveţiană.
Antena 3

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close