Antena 3 CNN Externe Jupiter şi-a pierdut una dintre celebrele sale benzi roşii. Astronomii nu înţeleg de ce (FOTO)

Jupiter şi-a pierdut una dintre celebrele sale benzi roşii. Astronomii nu înţeleg de ce (FOTO)

Jupiter şi-a pierdut una dintre celebrele sale benzi roşii. Astronomii nu înţeleg de ce (FOTO)
13 Mai 2010   •   17:53

Jupiter şi-a pierdut una dintre celebrele sale benzi roşii, iar cercetătorii nu înţeleg de ce s-a întâmplat acest lucru, relatează dailymail.co.uk. Cea mai mare planetă din sistemul nostru solar este în general dominată de două benzi întunecate din atmosfera sa, una în emisfera nordică şi cealaltă în cea sudică. Însă, cele mai noi imagini capturate de astronomi amatori au scos la iveală faptul că banda inferioară cunoscută şi după deumirea de Cureaua Ecuatorială Sudică a dispărut lăsând ?goală? partea sudică a planetei.

Banda era prezentă la finele anului trecut, înainte ca Jupiter să se ascundă după Soare. Însă, după ce a apărut trei luni mai târziu banda dispăruse.

Bob King, cunoscut şi după porecla Astro_Bob, un astronom amator şi jurnalist, a fost unul dintre primii care a observat fenomenul straniu.

?Jupiter cu o singură bandă este ca şi cum ai vedea planeta Saturn fără inele ? pur şi simplu e ceva în neregulă cu imaginea?, spune Astro_Bob.



Nu este prima dată când a fost observat acest fenomen. Benzile lui Jupiter dispar şi reapar la fiecare 15 ani, deşi încă nu se ştie de ce se întâmplă acest lucru.

Jupiter, a cincea planetă de la Soare, este cea mai mare dintre toate planetele sistemului nostru solar. Diametrul său este de de 11 ori mai mare decât cel al Pământului, masa de 318 ori mai mare şi un volum de 1.300 ori mai mare.

Jupiter va fi cel mai aproape de Pământ pe 24 septembrie, oferindu-le astronomilor cea mai bună şansă de a fi observată fără banda sa din partea de sud.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Jupiter
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close