Antena 3 CNN Externe O hartă recentă demonstrează prezenţa unor cantităţi infime de apă pe Lună

O hartă recentă demonstrează prezenţa unor cantităţi infime de apă pe Lună

O hartă recentă demonstrează prezenţa unor cantităţi infime de apă pe Lună
Sursa foto: Luna
13 Feb 2009   •   16:19

O nouă hartă detaliată a Lunii demonstrează că satelitul Pământului rezerve reduse de apă. Aceeaşi hartă a dezvăluit cratere, situate în zonele polare, care nu au mai fost observate până în prezent. "Suprafaţa lunară poate să ne dezvăluie multe amănunte despre susbsolul acesteia, dar realizarea hărţilor a fost dificilă", explică C.K. Shum, profesor la Ohio State University.
"De exemplu, această hartă, realizată la o rezoluţie foarte mare, poate confirma faptul că în susbolul lunar există o cantitate redusă de apă. Aceaste informaţii pot fi folosite pentru a căuta apă şi pe alte planete, inclusiv pe Marte".
Cercetările arată că suprafaţa lunară este foarte dură, comparativ cu relativa flexibilitate a suprafeţei scoarţei terestre, deci susbsolul lunar conţine cantităţi infime de apă. Din această perspectivă, suprafaţa planetei Marte se situează între cea a Pământului şi cea a Lunii, fapt care îi încurajează pe cercetători să creadă că există apă în subsolul marţian.
Harta a dezvăluit de asemenea că cel mai înalt vârf de pe Lună se ridică la peste 11.000 de metri înălţime şi se află în apropierea ecuatorului, în bazinul Dririchlet-Jackson, iar cel mai jos punct este situat la o adâncime de 9.000 de metri, în craterul Antoniadi, în apropiere de polul sud.
Harta va fi utilizată pentru ghidarea vehiculelor lunare, care vor fi folosite în viitoarele cercetări geologice ce se vor desfăşura pe Lună.
Antena3.ro

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close