Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute: Judecător recompensat de CSM pentru condamnări strâmbe

100 de minute: Judecător recompensat de CSM pentru condamnări strâmbe

100 de minute: Judecător recompensat de CSM pentru condamnări strâmbe
Sursa foto: Foto: .telegraph.co.uk
07 Aug 2015   •   17:35

Alessandra Stoicescu a prezentat, în ediţia de vineri a emisiunii "100 de minute", cazul unui magistrat care a fost recompensat de sistemul care l-a creat, deşi de numele lui se leagă cel puţin două soluţii strâmbe.

CSM l-a numit pe judecătorul Gheorghe Constantinescu în funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Gorj. Fost procuror, Gheorghe Constantinescu l-a condamnat la 20 ani închisoare pe tânărul Mihai Igeanu pentru o crimă pe care acesta nu a comis-o, scrie Lumea Justiţiei.

Mihai Igeanu a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Craiova şi ÎCCJ. Acelaşi Constantinescu l-a condamnat la 7 ani pe deputatul Mugurel Surupăceanu, şi el achitat ulterior definitiv.(...)

Gheorghe Constantinescu a fost numit de CSM în funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Gorj, începând cu data de 26 iunie 2015, pe o perioadă de 3 ani.

În Hotărârea CSM se arată că judecătorul Gheorghe Constantinescu îndeplineşte condiţiile necesare pentru numire, el nefiind sancţionat disciplinar în ultimii trei ani şi luând la ultima evaluare calificativul „foarte bine".(...) Ce nu se spune însă în Hotărârea CSM este că de numele lui Gheorghe Constantinescu, fost procuror până în 2011, se leagă două soluţii strâmbe, care au fost la un pas să nenorocească nişte oameni nevinovaţi.

Un astfel de caz este cel al Mihail Igeanu. Un tânăr care la 20 ani a fost aruncat la închisoare, fiind acuzat de o crimă pe care nu a comis-o. Mihail Igeanu a stat 9 luni în arest preventiv, iar în 15 noiembrie 2011 judecătorul Gheorghe Constantinescu l-a condamnat la 20 de ani de închisoare.(...) Mihail Igeanu a fost achitat în 2012 de Curtea de Apel Craiova, hotărâre menţinută de ÎCCJ în 2013.

Fix în anul în care ÎCCJ decidea achitarea definitivă a lui Mihail Igeanu, judecătorul Gheorghe Constantinescu dădea o noua sentinţă ce avea să se dovedească a fi una strâmbă. În 1 octombrie 2013, Gheorghe Constantinescu l-a condamnat la 7 ani închisoare pe fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu, într-un dosar în care acesta a fost acuzat de spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu. Sentinţa lui Constantinescu nu a rezistat însă în apel.

Asta întrucât, în 24 februarie 2015, judecătorii Mircea Sela şi Ionel Grigorie de la Curtea de Apel Craiova au decis achitarea definitivă a lui Mugurel Surupăceanu.

×
Subiecte în articol: 100 de minute
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close