Antena 3 CNN Actualitate 68% dintre români susţin adoptarea euro, deşi nu au habar ce ar presupune asta

68% dintre români susţin adoptarea euro, deşi nu au habar ce ar presupune asta

68% dintre români susţin adoptarea euro, deşi nu au habar ce ar presupune asta
06 Aug 2015   •   15:48

Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, 68% dintre români sunt de acord cu adoptarea monedei euro (media europeană: 49%). Deși în scădere cu 6 puncte procentuale față de valoarea înregistrată în 2014, această cifră îi plasează pe români în topul celor mai optimiști europeni față de moneda unică.

Românii evaluează pozitiv și efectele economice ale adoptării monedei euro. La întrebarea "Credeți că introducerea monedei euro ar avea efecte pozitive asupra economiei țării dumneavoastră?", 54% dintre români consideră că această decizie ar fi benefică (media europeană 41%).

De asemenea, 59% dintre români cred că adoptarea monedei euro ar avea efecte pozitive asupra stării lor materiale (44% media europeană), iar 60% consideră că țările care au adoptat deja moneda euro au avut de câștigat, cu 9 puncte procentuale mai mult față de media europeană de 51%. De asemenea, doar 32% dintre români cred că adoptarea monedei euro ar provoca scumpiri generale, față de media europeană de 63%, iar 42% dintre români cred că moneda euro ar feri România de consecințele unei noi crize economice.

În ceea ce privește gradul de informare asupra monedei unice, românii sunt însă cel mai puțin informați. Doar 24% (media europeană: 31%) dintre cei chestionați au răspuns corect la întrebarea "Câte state din UE au adoptat deja moneda euro?" și doar 19% au știut că modelul gravat pe monedele euro diferă de la stat la stat, față de media europeană de 36%. Cu toate acestea, la nivel de percepție, 58% dintre români consideră că sunt foarte bine informați în legătură cu moneda unică europeană, cu 14 puncte procentuale mai mult față de media europeană (44%).

Studiul a fost realizat în luna aprilie 2015 în cele 7 state membre ale Uniunii Europene care, deși nu au o derogare în acest sens, nu au adoptat încă moneda euro (Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, România, Ungaria, Suedia). Peste 7.000 de respondenți au participat la acest sondaj.nt sondaj Eurobarometru, 68% dintre români sunt de acord cu adoptarea monedei euro (media europeană: 49%). Deși în scădere cu 6 puncte procentuale față de valoarea înregistrată în 2014, această cifră îi plasează pe români în topul celor mai optimiști europeni față de moneda unică.


×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close