Alertă de pestă porcină africană la graniţă cu Ucraina

09 Iun 2016   •   13:25
Alertă de pestă porcină africană la graniţă cu Ucraina Foto: Pixabay.com

Autorităţile din Botoşani au intrat în alertă, în urma depistării unui focar de pestă porcină africană în Ucraina, la circa zece kilometri de graniţa de Nord a judeţului, a declarat, joi, pentru Agerpres, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Minodora Vasiliu.

Potrivit acesteia, alerta a fost declanşată miercuri seară după ce la o fermă cu 700 de porci din Ucraina a fost înregistrată o mortalitate de 50 de animale.

"E un pericol mai mare decât oricând, ţinând cont de distanţa foarte mică la care se află ultimul focar la o fermă din Ucraina, la aproape zece kilometri de graniţa cu Botoşaniul. Trebuie să luăm în considerare că un porc mistreţ are un traseu de 30 de kilometri pe noapte, ceea ce înseamnă că riscul este maxim. Nu ne putem permite un astfel de risc pentru că ne-ar aduce pagube economice foarte mari, nu doar la nivelul Botoşaniului, ci şi la nivelul întregii ţări", a afirmat Vasiliu.

Oficialul DSVSA cere proprietarilor de animale ca, în momentul în care apare vreun semn clinic cu privire la apariţia pestei porcine africane, să informeze de urgent medicul veterinar din zonă "pentru a lua măsuri urgente şi pentru a izola focarul"

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close