Antena 3 CNN Actualitate Băsescu, dezinformat? Contre între preşedinte şi Ministerul Sănătăţii pe vaccinarea anti AH1N1 (VIDEO)

Băsescu, dezinformat? Contre între preşedinte şi Ministerul Sănătăţii pe vaccinarea anti AH1N1 (VIDEO)

Băsescu, dezinformat? Contre între preşedinte şi Ministerul Sănătăţii pe vaccinarea anti AH1N1 (VIDEO)
02 Noi 2009   •   20:18

Gripa nouă cuprinde România. Numărul cazurilor de infectare cu virusul AH1N1 a ajuns la 555 de persoane. Numărul mare de persoane, care prezintă sipmtome de gripă, i-a luat prin suprindere pe medicii de la Institutul Matei Balş. Zeci de oameni stau pe holurile institutului, fără ca medicii să îi bage în seamă. În fiecare moment, există riscul ca un om bolnav de gripă normală să ia şi virusul noii gripe.

Cum numărul de infectări este din ce în ce mai mare, se pune întrebarea când va începe vaccinarea populaţiei împotriva gripei AH1N1. În timp ce Ministerul Sănătăţii anunţă că începe campania la sfârşitul acestei luni, preşedintele Traian Băsescu spune că există deja un milion de doze şi vaccinarea poate începe în 10 zile.

Luni dimineaţă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, declara că România dispune de 400.000 de doze de medicamente antivirale şi intenţionează să mai cumpere alte 1.375.000 de doze. Totodată, Streinu-Cercel afirma că vaccinarea împotriva virusului AH1N1 va începe din 26-27 noiembrie.

Ulterior, însă, preşedintele Traian Băsescu a ieşit cu o declaraţie care contrazice, practic, spusele secretarului de stat. Acesta susţine că vaccinarea poate începe chiar şi în 10 zile.

"România nu va importa niciun vaccin. Are în momentul de faţă un milion de doze la Cantacuzino şi în zece zile poate avea încă un milion. Singura problemă este autorizarea imunizării vaccinului. Testele pe animale şi pe oameni s-au terminat, iar procedura de autorizare va fi gata între 7 şi 10 zile, după care vom pune la dispoziţia populaţiei vaccinul", a declarat Traian Băsescu.



După declaraţiile preşedintelui, Adrian Streinu-Cercel şi-a reluat afirmaţiile în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, precizând că vaccinul există la Institutul Cantacuzino, dar că nu poate fi administrat până nu primeşte toate avizele necesare.

"Potrivit calendarului oficial al Institutului Cantacuzino, vaccinul va fi gata pe 27 noiembrie. S-ar putea ca acest timp să fie scurtat dacă toate validările vor fi date mai repede", a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Rămâne, aşadar, întrebarea: cine a fost dezinformat în toată această poveste?

Până începe campania de vaccinare, autorităţile au luat măsuri pentru limitarea răspândirii virusului. În unităţile de învăţământ din Capitală vor fi distribuite gratuit 60.000 de măşti de protecţie şi peste 7.000 de litri de dezinfectant.

Protejarea de gripă porcină se poate face prin evitarea contactului direct cu oameni care prezintă simptome specifice, spălarea pe mâini şi evitarea locurilor aglomerate.

Gripa nouă se manifestă prin febră, tuse seacă şi secreţii nazale, dureri în gât şi musculare, cefalee, frisoane, oboseală. În cazurile grave, poate duce la pneumonie şi chiar la moarte.

Transmirea AH1N1 se realizează fie direct, fie prin atingerea suprafeţelor contaminate, apoi ducerea mâinii la gură.



Antena3.ro


×
Subiecte în articol: gripa AH1N1
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close