Antena 3 CNN Actualitate Bilanţ MAPN 2008: Lipsa resurselor a dus la demisii masive în rândul militarilor

Bilanţ MAPN 2008: Lipsa resurselor a dus la demisii masive în rândul militarilor

Bilanţ MAPN 2008: Lipsa resurselor a dus la demisii masive în rândul militarilor
Sursa foto: stanisoara
24 Mar 2009   •   19:22

Activitatea armatei în 2008 a scos în evidenţă lipsuri, nesincronizări şi rutină. La bilanţul MAPN, ministrul Mihai Stănişoară a subliniat şi nivelul insuficient al resurselor, care a dus la multe demisii în rândul militarilor. Pentru rezolvarea problemelor, Traian Băsescu a cerut Ministerului Apărării să pună în aplicare programele strategice de înzestrare a Armatei.

Resurse materiale insuficiente, echipamente care nu fac faţă cerinţelor din teatrele de operaţiuni, militari care demisionează, nemulţumiţi de condiţiile de salarizare şi de muncă - aşa arată tabloul armatei în 2008, realizat chiar de Ministrul Apărării.

"În cursul anului 2008, 3.615 militari au solicitat trecerea în rezervă. Cele mai multe demisii - 3.237- s-au înregistrat în rândurile soldaţilor şi gradaţilor voluntar. Principalele cauze care au generat această situaţie au fost: condiţii mai avantajoase oferite pentru aceleaşi tipuri de funcţii de celelalte instituţii publice din domeniul securităţii naţionale, îndeosebi de MAI. În al doilea rând, insatisfacţia personalului tânăr faţă de nivelul salarizării şi de condiţiile de muncă", a spus ministrul Stănişoară.

Prezent la bilanţul Ministerului Apărării, preşedintele Traian Băsescu a identificat şi câteva soluţii pentru ameliorarea situaţiei din sistem, angajarea de personal pregătit şi cât mai multe aplicaţii.

Apărarea ar trebui să beneficieze, în fiecare an, de peste 2% din PIB. De la aderarea la NATO, însă, bugetul MAPN a scăzut constant, iar anul trecut a fost de numai 1,5% din PIB.

Antena 3

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close