Antena 3 CNN Actualitate Cazinoul din Constanţa va fi preluat de Ministerul Turismului pentru a fi renovat

Cazinoul din Constanţa va fi preluat de Ministerul Turismului pentru a fi renovat

Cazinoul din Constanţa va fi preluat de Ministerul Turismului pentru a fi renovat
Sursa foto: Foto: INTACT Images
24 Aug 2011   •   12:45

Cazinoul din Constanţa va fi preluat de Ministerul Turismului şi Dezvoltării pentru a fi renovat.

Decizia a fost luată în urmă cu puţin timp de către Consiliul Local. Potrivit deciziei, Cazinoul va reveni în administrarea Primăriei dacă în trei luni nu va fi dată o hotărâre de Guvern pentru trecerea sa la Ministerul Dezvoltării.

Primarul din Constanţa, Radu Mazăre, ar fi vrut să vândă imobilul, emblemă a oraşului.

Cazinoul din Constanţa, emblemă a oraşului, ajuns în paragină în condiţiile în care nu a mai fost renovat din anii '80, a fost timp de câteva luni, subiect de dispută după ce Radu Mazăre a anunţat că îl vinde.

Primarul Constanţei a comentat pe marginea subiectului la Antena 3

 
Get Adobe Flash player

Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanţa, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale oraşului.
   
Construcţia acestuia a început în jurul anului 1904, planurile iniţiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard.
   
Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911. În acelaşi an, Primăria a autorizat organizarea jocurilor de noroc, iar Cazinoul a fost frecventat timp de mai mulţi ani de pasionaţii acestora.
   
După revoluţia din '89, Cazinoul a continuat să funcţioneze ca restaurant, aici fiind organizate nunţi, botezuri, banchete şcolare, dar şi diverse evenimente culturale. 
   
Cazinoul Constanţa a trecut în administrarea Primăriei Constanţa în anul 2000, după un proces care a durat câţiva ani, el aparţinând până atunci societăţii Litoral SA. După trecerea clădirii la municipalitate, Cazinoul a găzduit o perioadă şedinţele Consiliului Local.
   
În 2007, Primăria Constanţa a încheiat un contract pentru concesionarea Cazinoului pe o perioadă de 49 de ani, cu drept de prelungire, iar municipalitatea Constanţa urma să primeasca anual 140.000 de euro. Mai mult, firma respectivă anunţase că va investi aproximativ 15 milioane de euro în reabilitarea şi modernizarea Cazinoului, iar după încheierea acestor lucrări clădirea ar fi avut la parter o zonă de bar, sală de festivităţi, o terasă şi două restaurante, în timp ce la etaj ar fi fost amenajate o zonă de cabaret şi sală de jocuri.
   
Firma care a concesionat imobilul nu şi-a putut duce planul la bun sfârşit, iar în şedinţa din mai a Consiliului Municipal Constanţa s-a votat încetarea contractului de concesiune.
   
Primarul Radu Mazăre a spus atunci că investitorii au renunţat la acest proiect din cauza crizei economice şi a anunţat că vrea să vândă Cazinoul pentru că municipalitatea nu are bani pentru reabilitarea acestuia.
   
Mai mult, Mazăre anunţa că este dispus să vândă Cazinoul din Constanţa, cu un leu Ministerului Culturii şi Ministerului Turismului, pentru a fi reabilitat şi modernizat, astfel încât "să aducă turişti, să devină un obiectiv, să aducă jucători care să joace în cazino şi să cheltuiască în Constanţa".
   
Anunţul lui Radu Mazăre a stârnit un val de reacţii din partea prefectului judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a democrat-liberalilor constănţeni şi a două asociaţii civice, care s-au opus vânzării monumentului.

×
Subiecte în articol: Radu Mazare Ministerul Dezvoltarii

SINTEZA ZILEI | Luni-Joi, 21:00

SUA, despre atacurile cu drone din Rusia: "Nu vom permite Ucrainei să organizeze atacuri în afara frontierelor sale"

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close