Antena 3 CNN Actualitate Cimitir medieval, descoperit în zona Bisericii Negre din Braşov

Cimitir medieval, descoperit în zona Bisericii Negre din Braşov

Cimitir medieval, descoperit în zona Bisericii Negre din Braşov
Sursa foto: Foto: allseasons.ro
20 Apr 2012   •   17:17

Un cimitir medieval a fost descoperit întâmplător în centrul Braşovului. Muncitorii care lucrau la reamenajarea Pieţei Sfatului au dat peste rămăşiţe umane lângă unul dintre zidurile Bisericii Negre. S-ar părea că mormintele sunt din secolul al 13-lea, adică mai vechi decât biserica.

Cu răbdare şi migală, o echipă de cinci arheologi încearcă să scoată la iveală vestigiile altei lumi. Au găsit deja mai bine de 60 de morminte doar lângă peretele nordic al Bisericii Negre.

Primele analize arată că osemintele ar fi din secolul al 13-lea. La acea vreme, istoricii cred că pe acest loc ar fi fost o capelă închinată Sfântului Laurenţiu. Conform tradiţiei, în jurul său ar fi fost amenajat şi un cimitir pentru oamenii de rând ai cetăţii.

Biserica Neagră a fost ridicată un secol mai târziu, în jurul anului 1380. Arheologii speră să găsească acum şi ruinele capelei medievale.

Osemintele vor fi analizate la Bucureşti. Pot oferi indicii importante despre identitatea celor îngropaţi aici, dar şi despre viaţa din cetatea Braşovului de acum 8 secole.

Arheologii vor continua săpăturile în jurul Bisericii încă patru luni. În funcţie de informaţiile pe care osemintele găsite le pot oferi, reprezentanţii Bisericii vor hotărî dacă le vor înhuma într-un cimitir sau le vor expune în muzee. Biserica Neagră este cunoscută ca cel mai mare edificiu gotic din sud estul Europei.

×
Subiecte în articol: Brașov oseminte
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close