Antena 3 CNN Actualitate Creşte alarmant numărul cazurilor de gripă. Recomandările Ministerului Sănătăţii

Creşte alarmant numărul cazurilor de gripă. Recomandările Ministerului Sănătăţii

Atenţie maximă şi triaj riguros în unităţile de învăţământ din Capitală, din cauza virusului gripal.

Creşte alarmant numărul cazurilor de gripă. Recomandările Ministerului Sănătăţii
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    22 Ian 2020   •   15:57

Creşte alarmant numărul de cazuri de gripă. De marţi până miercuri, au ajuns la Institutul Balş 141 de bolnavi. Sezonul epidemiologic a început săptămâna trecută. 

Virusul gripal a infectat deja 70 de elevi din Bucureşti, iar Direcţia de Sănătate Publică a impus măsuri clare. Cine prezintă orice formă de boală este trimis acasă, după ce marţi au fost închise parţial nouă şcoli, iar o grădiniţă şi-a suspendat total activitatea.

Cei care nu au trecut de acest test şi au reclamat dureri de cap, dureri musculare, febră sau durere în gât au fost trimişi imediat acasă. Astfel de triaje au fost făcute în majoritatea unităţilor de învăţământ.

Un rol important în prevenţie îl au părinţii. Aceştia sunt sfătuiţi să nu-i ducă pe cei mici în locuri foarte aglomerate, iar dacă apar primele simptome, să meargă direct la medicul de familie. 

"Te doare capul, faci febră 40 de grade, ai o stare ca şi cum ai fi bătut, e gripă. N-ai nevoie de niciun test, ci să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie şi să-i spui ce ai", ne-a sfătuit Adrian Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

"La acest moment, putem doar să ne luăm măsurile de precauţie, să ne îmbrăcăm foarte bine, să purtăm mască dacă suntem bolnavi, să nu ne trimitem copiii la şcoală dacă sunt bolnavi. Am redactat ieri un draft de protocol pentru a vedea împreună cum putem să monitorizăm mai bine starea de sănătate a copiilor din unităţile de învăţământ", a subliniat Directorul Direcţiei de asistenţă medicală şi sănătate publică din minister, Amalia Şerban.

Totuşi, din cauza programului solicitant al adulţilor, de multe ori, profesorii sunt nevoiţi să îi accepte chiar şi pe copiii bolnavi.

Specialiştii în sănătate publică se aşteaptă ca în săptămânile următoare numărul infecţiilor cu virus gripal să crească foarte mult.

Recomandările Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătății atrage atenția că, odată cu începerea cursurilor în unitățile de învățământ numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea crește. O importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Medicația antigripală (antivirală) se administrează la indicația medicului.

Au fost luate și primele măsuri în ceea ce privește noul coronavirus. INSP a trimis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național. De asemenea, în colaborare cu MAE, au fost emise atenționări de călătorie.

Întâlnire de urgenţă la Ministerul Sănătăţii din cauza gripei

×
Subiecte în articol: virus gripal gripa triaj
Parteneri
Horoscop 12 decembrie 2023. Balanțele poartă discuții serioase
x close