Antena 3 CNN Actualitate Educație Consiliul Naţional al Elevilor critică reglementările lacunare venite de la ministerele Sănătăţii şi Educaţiei privind testarea pentru COVID

Consiliul Naţional al Elevilor critică reglementările lacunare venite de la ministerele Sănătăţii şi Educaţiei privind testarea pentru COVID

Consiliul Naţional al Elevilor critică măsuri de protecţie insuficiente adoptate în şcoli şi reglementările lacunare venite de la ministerele Sănătăţii şi Educaţiei privind testarea pentru COVID. Reprezentanții elevilor cer ca recomandările cu privire la procesul de testare non-invazivă din şcoli să fie emise de către experți, astfel încât actul educaţional să nu fie afectat.

Consiliul Naţional al Elevilor critică reglementările lacunare venite de la ministerele Sănătăţii şi Educaţiei privind testarea pentru COVID
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Dana Musceleanu    |    16 Noi 2021   •   09:25

Într-un comunicat intitulat ”Nimeni nu ştie cum (sau dacă) se vor administra testele non-invazive!”, reprezentanții elevilor acuză lipsa de organizare eficientă a testărilor din școli.

”În ultimele zile, oficialii din educaţie şi sănătate au declarat că testele pe bază de salivă vor ajunge în şcoli, gata să fie folosite de elevi şi profesori, astfel încât să se contureze un spaţiu sigur pentru continuarea cursurilor în format fizic. Totuşi, autorităţile au întârziat nepermis de mult cu achiziţia şi livrarea testelor non-invazive, iar la acest moment procedura de administrare a acestora prezentată de Ministerul Sănătăţii prezintă lacune de aplicare. Practic, observăm o tendinţă generală din partea profesorilor de a refuza să asiste sau să ajute la administrarea testelor de către elevi, iar personalul medical lipseşte în cea mai mare parte dintre unităţile de învăţământ. În acest caz, cine este responsabil de coordonarea procedurii la nivel şcolar?”, afirmă Consiliul Naţional al Elevilor condamnând lipsa de viziune a autorităților care ”nu au înţeles, nici în al doisprezecelea ceas, cât de important este dialogul cu reprezentanţii societăţii civile în tot acest proces”.

”Solicităm ferm ca experţii în sănătate publică să emită o serie de recomandări cu privire la procesul de testare non-invazivă din şcoli, în aşa fel încât actul educaţional să nu fie în niciun fel afectat”, mai afirmă elevii.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat luni seară că din momentul în care furnizorii livrează testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19, acestea vor ajunge în şcoli în cel mult 24 de ore prin intermediul DSU, estimând că joia viitoare ar putea fi prima zi de testare.

Sindicaliștii din învățământ cer ca testele din salivă să fie făcute de părinți

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a cerut ca testarea elevilor cu teste antigen din salivă să fie făcută de părinți. 

FSLI a lansat o petiție prin care protestează față de aplicarea instrucțiunii privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă a elevilor în școli.

 

 

 

 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close