Antena 3 Actualitate Guvernul dă bani oamenilor afectaţi de inundaţii. Cîţu: "Familiile vor primi între 1.500 de lei și 5.000 de lei"

Guvernul dă bani oamenilor afectaţi de inundaţii. Cîţu: "Familiile vor primi între 1.500 de lei și 5.000 de lei"

de Milena Niță    |    20 Iun 2021   •   16:32
Guvernul dă bani oamenilor afectaţi de inundaţii. Cîţu: "Familiile vor primi între 1.500 de lei și 5.000 de lei"

Premierul Florin Cîţu a anunţat, duminică, faptul că toate persoanele care au rămas fără case în urma inundaţiilor din ultimele zile vor primi ajutoare.

În plus, şeful Guvernului a spus că vom avea o hotărâre de guvern ce va simplifica acordarea banilor, iar el va merge pe teren pentru a se asigura că ajutoarele ajung la cei care au nevoie de ele.

"Anunţ acum o Hotărâre de Guvern pentru a ne asigura că ajutoarele de urgență ajung rapid la persoanele care au nevoie. Vom da o Hotărâre de Guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgență. 

Câţi bani primesc familiile afectate de inundaţii

Această hotărâre stabilește sume fixe, în funcție de gradul de afectare a gospodăriilor. Comisia de evaluare a pagubelor din prefecturi face evaluarea în teren, întocmește liste, listele se depun, se centralizează și se trimit ministerului, apoi se aprobă ajutorul final. 

Este o procedură care a fost și anul trecut, a expirat în decembrie și doar o prelungim acum și o lăsăm pentru tot restul anului, simplificăm lucrurile practic", a explicat premierul.

"Anul trecut, cuantumul a fost de 4.000 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 75%

- 2.000 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 50%-75%

- 1.500 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 25%-50%

- 5.000 lei suplimentar familiilor persoanelor decedate. Acestea sunt sumele de la care pornim", a anunţat, duminică, premierul Florin Cîțu, într-o şedinţă de urgenţă cu prefecţii.

"Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă să mă asigur că ajung", a adăugat şeful de la Palatul Victoria.

Cîţu: Suntem în căutarea unui bărbat care a fost luat de ape vineri

De asemenea, prim-ministrul Cîţu a transmis şi condoleanţe famiilor celor două victime ale inundaţiilor şi a anunţat că autorităţile caută o persoană luată de ape încă de vineri.

"E nevoie de implicarea tuturor prefecților, trebuie să mergeți pe teren acolo unde este nevoie! Să fiți unde e nevoie, să avem imediat o evaluare a situației. (...)

Din păcate, avem două decese confirmate și suntem în căutarea unui bărbat care a fost luat de ape în cursul zilei de vineri. Transmit pe această cale condoleanțe familiilor!", a spus premierul Florin Cîțu.

În ultimele zile, 77 de localități din 26 de județe și municipiul București au fost afectate de vremea rea, a spus premierul. 

S-a intervenit pentru evacuarea apei din 24 de case, 273 de curți, 22 de subsoluri și beciuri și 42 de străzi. Au fost afectate 25 de autoturisme.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close