Antena 3 CNN Actualitate Fuia, ajutat de un executor, "A ÎNDESTULAT" firma surorii şi cumnatului său cu aproape 180.000 lei

Fuia, ajutat de un executor, "A ÎNDESTULAT" firma surorii şi cumnatului său cu aproape 180.000 lei

Fuia, ajutat de un executor, "A ÎNDESTULAT" firma surorii şi cumnatului său cu aproape 180.000 lei
Sursa foto: Foto: Agerpres
09 Ian 2014   •   18:26

Fostul ministru Stelian Fuia a fost ajutat în procedura ilegală de licitaţie în cazul imobilelor Staţiunii de Cercetare Fundulea de un executor judecătoresc şi "a îndestulat" firma surorii şi cumnatului său cu aproape 180.000 de lei, potrivit procurorilor.

"Numitul Fuia Stelian, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, funcţie pe care a deţinut-o în perioada 1 martie 2005 - 15 decembrie 2008, cu ştiinţă, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedura de licitaţie organizată de învinuitul Constantin Oprişan (executor judecătoresc faţă de care este deja începută urmărirea penală) la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, în valoare de 243.950 de lei şi la îndestularea în acest mod a creditorului SC Procera Agrochemicals România SRL cu suma totală de 174.631 de lei", se arată în ordonanţa procurorilor DNA de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Agriculturii, citată de Mediafax.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, miercuri, că Stelian Fuia este urmărit penal abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, faptă care ar fi fost comisă când a fost directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea.
   
În acelaşi dosar sunt cercetaţi sora şi cumnatul acestuia, Alexandrina şi Daniel State, asociaţi la SC Procera Agrochemicals, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.
   
Potrivit procurorilor, Stelian Fuia, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice (SCDPAM) Fundulea, "a omis îndeplinirea unui act de serviciu în cadrul unei proceduri de executare silită", fapt ce a permis vânzarea ilegală, printr-o licitaţie din 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului către o persoană fizică, banii fiind plătiţi societăţii la care sora acestuia era asociat.
   
Stelian Fuia, deşi ştia că împotriva Staţiunii de Cercetare Fundulea s-a declanşat, ca urmare a unei sentinţe civile din decembrie 2004, o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituţia le deţinea în calitate de concesionar, nu a făcut contestaţie la executare, conform Codului de procedură civilă, şi nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului, au precizat procurorii în documentul citat.
   
Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, iniţial, Staţiunea de Cercetare Fundulea o avusese faţă de Staţiunea Didactică Belciugatele. După încuviinţarea executării silite, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de societatea la care sora şi cumnatul lui erau asociaţi, respectiv Procera Agrochemicals.
   
Stelian Fuia a fost, între anii 2004 şi 2006, vicepreşedintele PD Călăraşi, apoi timp de un an a fost secretar general al filialei, iar din 2007 până în 2008 a îndeplinit funcţia de prim-vicepreşedinte al PD Călăraşi. În ianuarie 2011 a fost ales preşedinte al Organizaţiei Judeţene Călăraşi a PDL. Stelian Fuia a demisionat din PDL la jumătatea anului 2012.
   
Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2012, depusă când era deputat, Fuia are un teren agricol de 50 de hectare în Fundulea, cumpărat în 2005, o casă cu o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, tot în Fundulea, cumpărată în 1990, şi un apartament de 65 de metri pătraţi în Bucureşti.
   
În declaraţia de avere şi în cea de interese, Stelian Fuia nota că este asociat unic la SC Synchem Agroindusries şi, totodată, acţionar la SC Procera Biofuels şi la SC Fuia Management.
   
Fuia a mai scris în declaraţia de avere din iunie 2012 că a vândut, în 2011, un teren în Fundulea, de 2.187 de metri pătraţi, surorii şi cumnatului său, Alexandrina şi Daniel State, pentru 50.000 de euro.
   
Din indemnizaţia de deputat, Fuia a încasat 52.893 de lei, iar de la Procera Agro, ca cercetător ştiinţific, a primit 51.250 lei. Soţia sa a obţinut 72.000 de lei ca manager la Procera Agro.

×
Subiecte în articol: Stelian Fuia procurori
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close