Antena 3 CNN Actualitate "Găina este un organism viu care produce în continuare". Judecata de valoare făcută de Ministrul Agriculturii care va scădea preţul ouălor

"Găina este un organism viu care produce în continuare". Judecata de valoare făcută de Ministrul Agriculturii care va scădea preţul ouălor

"Găina este un organism viu care produce în continuare". Judecata de valoare făcută de Ministrul Agriculturii care va scădea preţul ouălor
de O.P.    |    02 Mar 2012   •   05:46

Ministrul Agriculturii consideră că majorarea preţului la ouă este generată de situaţia meteo şi de probleme pe lanţul de livrare din cauza noilor norme de îngrijire a păsărilor, dar speră că preţul va scădea în următoarele săptămâni, arătând că găina e "un organism viu" care face ouă în continuare.
 
"Preţul la producător nu s-a schimbat la ouă. Săptămâna trecută s-au livrat de la producători 1,2 miliarde de ouă. Creşterea preţului pe piaţă este o conjunctură momentană, cauzată şi de situaţia meteo din ultimul timp, şi probabil că cei care fac comerţ şi ştiu că, dacă nu mai vin ouă din import acum, că este mai greu pentru că s-au impus noi norme de bunăstare la păsările ouătoare, că nu mai este o ofertă aşa de mare pe piaţă, probabil că au crescut preţul", a spus ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

El a explicat că scumpirea ouălor a apărut pe lanţul de livrare al acestora şi a precizat că va discuta cu oficialii Consiliului Concurenţei despre această problemă.

"Supermarketurile ajung uneori la marje de profit de 40% în cazul produselor alimentare, ca şi în cazul ouălor, probabil, mai mult decât câştigă producătorul. Un ou este acum 35 de bani la producător, iar pe piaţă este 1,1 lei. Diferenţa este o marjă pe care şi-o împart diferiţi participanţi la lanţul de livrare pe piaţă. Eu totuşi sper că, în săptămânile următoare, preţul la ouă va scădea şi piaţa se va regla", a adăugat Fuia.
 
Întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care în unele supermarketuri nu mai pot fi găsite ouă, ministrul a susţinut că nu are informaţii în acest sens şi că pe piaţă trebuie să existe în continuare ouă deoarece găinile nu sunt "o fabrică pe care să o închizi".
 
"Dacă acum trei săptămâni aveam ouă, ar trebui să avem şi acum. Găina nu este o fabrică pe care să o închizi şi să nu mai facă ouă, este un organism viu care face ouă", a spus Fuia.
 
Ministerul a transmis anterior un comunicat în care arată că majorarea preţurilor ouălor nu a fost determinată de lipsa producţiei, ca urmare a schimbării sistemului de creştere a găinilor, şi nici de creşterea preţurilor de producător, fără să prezinte însă şi motivele evoluţiei preţurilor.
Instituţia a amintit totodată că sistemul de cuşti neîmbunătăţite nu mai poate fi utilizat, de la 1 martie, potrivit unei directive europene.

×
Subiecte în articol: Stelian Fuia animale
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close