Antena 3 Actualitate Inedit Cum a ajuns sabia lui Alexandru Ioan Cuza înapoi în România

Cum a ajuns sabia lui Alexandru Ioan Cuza înapoi în România

24 Ian 2016   •   18:10
Cum a ajuns sabia lui Alexandru Ioan Cuza înapoi în România

Fostul premier Adrian Năstase relatează pe blogul personal cum a reușit să recupereze pentru România, în timpul mandatului de premier al lui Theodor Stolojan două săbii care au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

''In urmă cu 25 de ani, ambasada de la Paris m-a alertat asupra faptului că intr-o revistă din Franta („Paris Match”?) apăruse un articol in care se vorbea despre vânzarea la licitatie, la Londra, a două săbii ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Vânzarea era realizată de rudele indepărtate ale domnitorului, aflate in Franta. Am considerat că este de datoria noastră să incercăm să le recuperăm. Am contactat un avocat britanic, pe care l-am instructat in legătură cu licitatia si cu limitele in care putea actiona. Era vorba  de DOUA săbii, care se vindeau, cred, ca un singur lot. In final, am reusit să le achizitionăm. Licitatia a avut loc fie la Sotheby’s, fie la Christie’s, nu-mi aduc bine aminte.

Am urmărit cu atentie de la Bucuresti desfăsurarea licitatiei. Alesesem un intermediar pentru a evita tentatia din partea vânzătorului de a creste pretul, in timpul licitatiei, prin alti pretinsi cumpărători, cunoscând interesul guvernului nostru. In final, am reusit cumpărarea celor două săbii la un pret apropiat de pretul de pornire. Timpul fiind scurt, după ce, in prealabil, obtinusem aprobarea premierului Stolojan, am folosit banii din casieria ambasadei de la Londra pentru a plăti . Am adus, prin curier diplomatic, cele două săbii la Bucuresti. Una, am oprit-o la Ministerul de Externe, pentru muzeul diplomatiei românesti (deocamdată, cred că a fost dusă in depozitele din subsolul guvernului), cealaltă a ajuns la Muzeul Cotroceni. Este sabia care este acum expusă la Iasi.


sursa: nastase.wordpress.com

Ea i-a fost oferită lui Cuza de către printul Milos Obrenovici pentru că inlesnise un transport de arme prin teritoriul Principatelor, arme care veneau din Rusia. Sabia, lucrată la Viena, are un mesaj inscris pe lamă: „Amicus certus in re incerta”. Mânerul simbolizează lupta românilor si a sârbilor (leul si vulturul) cu otomanii (sarpele) iar teaca sabiei este ornată cu diamante si smaralde  (dacă imi aduc bine aminte, lipseau câteva!), având si monogramele lui Cuza si Obrenovici. Inteleg că că la deschiderea sesiunii parlamentare din 1863 Cuza a purtat sabia primită de la Obrenovici.


sursa: nastase.wordpress.com

Bănuiesc că la Muzeul Cotroceni, aceste detalii figurează in descrierea acestui simbol de demnitate si de prietenie.
Oricum, mă simt mândru să „particip” in acest fel, astăzi, la o mare sărbătoare a românilor, la Iasi'', a scris Adrian Năstase.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close