Antena 3 CNN Actualitate Justiție Cum a spălat Horia Simu banii primiți nelegal de la ANRP

Cum a spălat Horia Simu banii primiți nelegal de la ANRP

Cum a spălat Horia Simu banii primiți nelegal de la ANRP
25 Iul 2016   •   21:04

Horia Simu a "spălat" banii primiţi nelegal ca despăgubire pentru un teren din municipiul Constanţa, în urma unei decizii a ANRP, prin achiziţionarea unor imobile scumpe în Franţa, potrivit rechizitoriului prin care omul de afaceri a fost trimis în judecată de DNA. 

"În scopul disimulării originii ilicite a sumelor de bani obţinute din săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu, precum şi în vederea ascunderii adevăratului beneficiar al acestora, inculpatul Simu Horia (...) a utilizat un cont deschis la banca (...) din Elveţia în care au fost încasaţi banii proveniţi din vânzarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea. O parte din banii încasaţi de (...) supuşi procesului de spălare, au fost utilizaţi de inculpatul Simu Horia în interesul propriu, una din principalele achiziţii fiind un imobil, în valoare de aproximativ 3.500.000 euro, imobil care a fost ulterior ipotecat pentru obţinerea unui împrumut cu care a fost achiziţionat un alt imobil, tot în sudul Franţei", se arată în rechizitoriu. 

Din anchetă a reieşit că primul imobil a fost achiziţionat la 30 iunie 2011 cu suma de 3.559.000 de euro, iar al doilea imobil şi terenul aferent la data de 5 iunie 2014, cu suma de 3.200.000 de euro. 

Procurorii mai arată că acţiunile lui Simu, de a schimba şi transfera banii obţinuţi ca urmare a vânzării acţiunilor obţinute nelegal ca despăgubiri de la ANRP, au fost făcute în scopul ascunderii şi disimulării originii ilicite a acestora. 

"În acelaşi scop, al disimulării provenienţei ilicite a sumelor de bani obţinute din despăgubiri şi al creării aparenţei de legalitate pentru intrarea în posesia acestora şi al folosirii lor, inculpatul Simu Horia a retras din contul (...), deschis la banca (...), mai multe sume de bani, folosind ca justificare tot contracte de împrumut fictive. Astfel, în zilele de 29.06.2011, 30.06.2011, 15.07.2011, 21.07.2011, 29.07.2011, 12.08.2011 şi 26.08.2011, inculpatul Simu Horia a încasat din contul (...), deschis la banca elveţiană (...), invocând contractele de împrumut fictive din datele de 28.06.2011 şi 29.06.2011, suma totală de 480.000 euro", se menţionează în rechizitoriu. 

Procurorii anticorupţie apreciază că în aceeaşi categorie a operaţiunilor de spălare a banilor se înscriu şi 11 plăţi, totalizând 1.346.000 de euro, efectuate către o companie austriacă ce era controlată tot de Horia Simu. 

Crinuţa Dumitrean şi Horia Simu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, alături de alte opt persoane, în dosarul ANRP 5, care vizează supraevaluarea despăgubirilor pentru un teren din municipiul Constanţa. 

Crinuţa Dumitrea, la data faptelor preşedinte al ANRP şi al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost trimisă în judecată sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul şi luare de mită.

În cazul omului de afaceri Horia Simu, beneficiarul despăgubirii supraevaluate, acuzaţiile sunt de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mită (două infracţiuni) şi spălare a banilor în formă continuată. 

Potrivit DNA, drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa au fost achiziţionate de Horia Simu, printr-un intermediar, la data de 22 octombrie 2009, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro. 

"De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor (...) au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei", arată DNA. 

În opinia procurorilor, în acest caz a fost vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu 7,7 milioane de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de peste 32 de milioane de lei.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Horia Simu ANRP spalare de bani
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close