Karl Landsteiner, omagiat de Google printr-un doodle. Descoperitorul grupelor sanguine ar fi împlinit 148 de ani

14 Iun 2016   •   02:09
Karl Landsteiner, omagiat de Google printr-un doodle. Descoperitorul grupelor sanguine ar fi împlinit 148 de ani

KARL LANDSTEINER, poate nu aţi auzit de acest nume, însă descoperirile lui au salvat viaţa a milioane de oameni.

KARL LANDSTEINER s-a născut la 14 iunie 1868 la Viena, în Austria şi a fost un american de origine austriacă, patologist şi imunologist. 

KARL LANDSTEINER a descoperit grupele de sânge (sanguine) în anul 1900. El a identificat atunci trei tipuri de sânge uman - A, B și 0. Doi ani mai târziu, în 1902, Landsteiner a descoperit al patrulea tip de sânge uman - AB. Pentru această descoperire el a primit în 1930 Premiul Nobel pentru medicină.

Literele simbolizează doi antigeni (substanțe care pot fi atacate de sistemul imunitar) denumite A și B. Grupa de sânge A are doar antigenul A; grupa de sânge B are doar antigenul B; grupa AB îi are pe amândoi; grupa 0 nu are niciunul, conform site-ului Centrului Național de Transfuzie a Sângelui www.cnts.md.

Oamenii au pe suprafața globulelor roșii diferite structuri proteice (antigene) care determină atât grupele sanguine cât și Rh-ul persoanei respective. Grupele de sânge clasificate ca Rh pozitiv și Rh negativ poartă denumirea de tipuri de sânge.

Fiecare grupă sanguină poate fi Rh pozitiv sau Rh negativ. Rh-ul este determinat de o altă proteină, factorul Rh (D antigen). Dacă acest factor este prezent pe suprafața eritrocitelor persoana respectivă este Rh pozitivă, dacă nu, persoana respectivă este Rh negativă. Cea mai întâlnită grupă de sânge din România este A pozitiv și cea mai rară este AB negativ, conform Agepres.ro.

Nu se poate dona sânge oricui și nici nu se poate primi sânge de la oricine, grupele de sânge ale celor două persoane trebuie să fie compatibile. Persoanele care au grupa de sânge 0—sunt ''donatori universali'' pentru că pot dona sânge tuturor persoanelor indiferent de grupa de sânge. Globulele lor roșii nu posedă niciun antigen, de aceea a fost numită și grupa 0. În schimb, ele nu pot primi sânge decât de la grupa lor de sânge 0.

Persoanele din grupa AB+ sunt ''primitori universali''. Ele pot primi sânge de la orice grupă (A, B sau 0). În schimb, nu pot dona sânge decât persoanelor care au grupa de sânge AB+.

Cu alte cuvinte, cei cu grupa 0—pot dona celor cu grupele AB+, AB-, A+, A-, B+, B-, 0+, 0-. Persoanele cu grupa 0+ pot dona persoanelor cu grupele AB+, A+, B+, 0+. Persoanele cu B—pot dona persoanelor cu grupele AB+, AB-, B+, B-. Cei cu grupa B+ pot dona persoanelor cu grupele AB+, B+. Cei cu grupa A—pot dona persoanelor cu grupele AB+, AB-, A+, A-. Persoanele cu grupa A+ pot dona celor cu grupele AB+, A+. Cei cu grupa AB—pot dona celor cu grupele AB+, AB-. cei cu grupa AB+ pot dona doar persoanelor cu aceeași grupă, adică AB+.

În Romania, grupele sanguine sunt repartizate astfel: 43% — grupa A, 33% grupa 0, 16% — grupa B și 8% grupa AB.

Sursă: Agerpres
x close