Antena 3 CNN Actualitate Media Presa internațională: ”Guvernul capitulează pentru a stinge furia românilor”

Presa internațională: ”Guvernul capitulează pentru a stinge furia românilor”

Presa internațională: ”Guvernul capitulează pentru a stinge furia românilor”
Sursa foto: Foto: Antena3.ro
06 Feb 2017   •   09:11

Guvernul român a capitulat duminică şi a abrogat, aşa cum a anunţat, ordonanţa de urgenţă care dilua legislaţia anticorupţie, cu scopul de a stinge furia protestatarilor care rămân mobilizaţi după şase zile de manifestaţii în masă, scrie AFP, potrivit news.ro.

”Guvernul a aprobat proiectul de abrogare a ordonanţei de urgenţă”, a anunţat Executivul social-democrat la finalul unei şedinţe extraordinare, convocate în vederea retragerii acestui text, care a provocat cea mai amplă mişcare de contestare populară de la căderea comunismului şi o nouă adunare uriaşă, duminică seara, la Bucureşti.

Criticat după ce a adoptat această revizuire a Codului Penal prin ordonanţă de urgenţă, lăsând Parlamentul deoparte, premierul Sorin Grindeanu a promis să deschidă ”rapid dezbateri publice cu toate partidele politice şi cu societatea civilă”.

Textul iniţial reducerea în mod sensibil pedepsele pentru abuz de putere şi introducea un prag minim al prejudiciului de 200.000 de lei (44.000 de euro) în vederea declanşării urmăririi penale, în cea mai mare parte a cazurilor de corupţie. El provoca temeri criticilor săi cu privire la un regres în lupta împotriva corupţiei, care s-a intensificat în ultimii ani.

”Sper că este vorba despre o anulare adevărată. Ei au spus că ascultă, dar vor să revină cu un nou text în Parlament. Vom rămâne atenţi pentru a nu fi înşelaţi”, a declarat Daniel, în vârstă de 35 de ani, traducând neîncrederea contestatarilor care, mulţi dintre ei, cer demisia Guvernului instalat doar de o lună.

 

×
Subiecte în articol: presa straina presa internationala
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close