Antena 3 CNN Actualitate Mircea Dușa: Traversăm, alături de aliații noștri, o perioadă complexă din punct de vedere al situației de securitate

Mircea Dușa: Traversăm, alături de aliații noștri, o perioadă complexă din punct de vedere al situației de securitate

Mircea Dușa: Traversăm, alături de aliații noștri, o perioadă complexă din punct de vedere al situației de securitate
25 Oct 2015   •   15:57

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat duminică, la Carei, că România traversează, alături de aliați, o perioadă complexă din punct de vedere al situației de securitate, fiind nevoie de o nouă viziune strategică pentru prevenirea unor noi amenințări, informează Agerpres.

"Traversăm, alături de aliații noștri, o perioadă complexă din punct de vedere al situației de securitate. Criza din Ucraina și evenimentele din flancul sudic au impus Alianței Nord-Atlantice regândirea priorităților și implementarea măsurilor de reasigurare și adaptare a statelor membre la noua situație. În acest sens, s-a trecut la fundamentarea unei noi viziuni strategice, care presupune realizarea creșterii vitezei de reacție și constituirea unor structuri de comandă și control pentru prevenirea și contracararea noilor amenințări, incluse în cadrul Planului de Acțiune pentru Creșterea Capacității Operaționale a Alianței", a spus ministrul.

Mircea Dușa a arătat că în acord cu angajamentele asumate, România implementează propriile măsuri de reconfigurare și adaptare a capacităților defensive la realitățile generate de degradarea mediului de securitate din zonă și că prin misiunile sale în teatrele de operații militarii români se ridică la înălțime.

"Prin misiunile îndeplinite în țară și în teatrele de operații, militarii români se ridică la înălțimea faptelor de arme ale înaintașilor. Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente, către militarii aflați în misiuni, departe de cei dragi, în teatrele de operații din Afganistan, Balcanii de Vest, sub egida NATO ori în operațiuni conduse de ONU, UE sau OSCE. Ei demonstrează hotărârea noastră de a ne respecta angajamentele internaționale, de a întări statutul României de țară furnizoare de securitate în regiune, care contribuie din plin la efortul global de instaurare a unui climat de securitate și pace în lume", a precizat Mircea Dușa.

Totodată, ministrul Apărării a arătat că o importanță deosebită o va acorda implementării măsurilor stabilite prin parteneriatele strategice ale României, în special cel cu Statele Unite ale Americii, cu cele două dimensiuni importante ale sale, proiectul scutului antirachetă de la Deveselu și dezvoltarea nodului multimodal din cadrul Centrului de tranzit de la Mihail Kogălniceanu.

Ministrul Mircea Dușa a depus duminică o coroană de flori la Ansamblul Monumental 'Glorie Ostașului Român' din Carei, teritoriu considerat ultima brazdă de pământ românesc eliberat de sub dominația fascistă.

×
Subiecte în articol: Mircea Dusa Securitate
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close