Antena 3 CNN Actualitate Ne aşteaptă o criză a medicamentelor

Ne aşteaptă o criză a medicamentelor

Ne aşteaptă o criză a medicamentelor
07 Feb 2007   •   11:59

Colegiul Farmaciştilor a organizat o conferinţă de presă privind sistemul de asigurări şi fondul de medicamente insuficient pentru acest an. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului, a avertizat că nu am văzut ultimele cozi la farmacii pentru că fondurile alocate pentru medicamentele compensate şi gratuite sunt insuficiente şi în 2007. Fondurile se vor termina tot în câteva zile la începutul fiecărei luni. În februarie, de exemplu, fondurile vor fi gata la sfârşitul acestei săptămâni. La Timişoara sunt farmacii care au terminat deja plafonul pentru întregul an. Farmaciştii prevăd o nouă criză a medicamentelor. Aceştia se plâng de degringolada din sistem cauzată de modificările dese şi anunţate în ultimul moment, referitoare la lista de medicamente şi modalitatea de compensare. Doar în 2006 au existat 20 de astfel de schimbări, spune Lupuliasa. Colegiul farmaciştilor spune că fondurile pentru anul acesta sunt cu 25% mai mici decât cele de anul trecut şi Casa de Asigurări le-a impus acest nou mod de distribuire a banilor. Răspunsul Casei: farmaciştii au avut ocazia să spună ce nu e bine, iar plângerile lor de acum sunt nejustificate.

În plus, el cere o împărţire transparentă a fondurilor şi şi-a exprimat suspiciunea referitoare la posibilităţile de corupţie în acest sector. În opinia farmaciştilor, casele de asigurari din ţară îşi depăşesc atribuţiile şi fac controale care nu sunt de competenţa lor, iar asiguraţii nu sunt reprezentaţi de nicio organizaţie care să le apere drepturile.

Farmaciştii ameninţă cu proteste sub forma grevei japoneze sau a unor marşuri, în aşa fel încât nemulţumirile lor să nu aibă un impact negativ asupra pacienţilor.

Bogdana Boga

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close