Antena 3 CNN Actualitate Religie Cum se foloseşte corect agheasma. Instrucţiunile oficiale ale Bisericii Ortodoxe

Cum se foloseşte corect agheasma. Instrucţiunile oficiale ale Bisericii Ortodoxe

Cum se foloseşte corect agheasma. Instrucţiunile oficiale ale Bisericii Ortodoxe
de S.T.    |    06 Ian 2018   •   14:29

BOBOTEAZĂ 2018. Agheasma Mare, adica apa Sfintita de la Boboteaza, are, intr-o masura cu mult mai mare, puterea sfintitoare si tamaduitoare, precum si darurile minunate, pe care le are Aghiasma mica. De aceea, ea se pastreaza nestricata vreme indelungata, ramane tot asa de proaspata, de curata si placuta la gust ca si cand ar fi atunci scoasa dintr-un izvor.

BOBOTEAZĂ 2018. Agheasma se intrebuinteaza, de pilda: la botezul copiilor, la rugaciunea pentru durerea de cap, la randuiala de curatire a fantanii spurcate, la binecuvantarea inceperii semanaturilor, la vasul cel spurcat, la Tarinele (holdele), viile si gradinile bantuite de lacuste si gandaci, la Sfintirea crucii si a troitei, a clopotului, a vaselor si vesmintelor bisericesti.

Agheasma Mare se foloseste de asemenea la Sfintirea bisericii si a antimiselor, a Sfantului Mir si a altora. Fiecare crestin sau fiecare casa trebuie sa ia din Agheasma de la Boboteaza si sa o pastreze intr-un vas curat si la loc de cinste. Se gusta dintr-insa pe nemancate si cu multa cuviinta in zilele de ajunare si de post, sau in zilele de sarbatori mari, dupa ce venim de la biserica, mai ales cand nu ne impartasim. Se obisnuieste ca credinciosii sa bea din Aghiasma mare timp de 8 (opt) zile in sir, incepand din ajunul Bobotezei, pana la incheierea praznicului, adica pana la 13 ianuarie. Dupa aceea, ea se poate lua numai dupa Spovedanie.

Sursa: crestinortodox.ro

 

×
Subiecte în articol: apa sfintita Boboteaza biserica
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close