x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Răsturnare de situație. Ce a decis de fapt Episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanul

de 18 Aug 2017   •   15:04
Răsturnare de situație. Ce a decis de fapt Episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanul 16

Preasfinţitul Corneliu a decis să depună în faţa Sfântului Sinod o cerere de retragere din funcţia de episcop de Huşi, în condiţiile în care se consideră în continuare nevinovat, a anunţat, vineri, părintele Ionuţ Mavrichi, consilier patriarhal, care a menţionat că statutul fostului episcop va fi de monah.

"Sfântul Sinod a luat act şi a aprobat această cerere şi a hotărât, în acelaşi timp, declararea vacantării scaunului de episcop al Huşilor, urmând ca în următoarele 60 de zile, conform prevederilor statutare, să fie ales un nou episcop al Huşilor. (...) Atribuţiile PS Corneliu vor fi preluate de mitropolitul Moldovei, sau, dacă se va decide în Sinodul Mitropolitan, de un episcop care va fi desemnat acolo", a spus Mavrichi.

El a precizat că fostul episcop nu va mai putea candida pentru vreo funcţie şi nici nu va putea sluji la altar, rămânând, ca monah, în Biserică.

"Din moment ce Preasfinţitul Corneliu a depus cererea să se retragă din funcţia de episcop nu va mai intra în Consistoriu, ci pur şi simplu încetează din acest moment să fie episcop. (...) El va rămâne membru al Bisericii Ortodoxe, a declarat că rămâne sub ascultarea Sfântului Sinod, nu mai este episcop titular, în nici un caz nu slujeşte. Statutul este de monah", a adăugat Mavrichi.

El a mai spus că "a fost reînnoită chemarea ca toţi slujitorii Bisericii să-şi înnoiască viaţa duhovnicească şi să respecte disciplina şi morala Bisericii". "Acelaşi îndemn este, desigur, valabil, deopotrivă pentru clerici şi pentru mireni", a spus consilierul patriarhal.

Mavrichi a menţionat că "Sfântul Sinod şi-a exprimat mâhnirea pentru campaniile agresive de presă care au vizat slujitori ai Bisericii Ortodoxe cu acuzaţii făcute absolut nefondate în ceea ce-i priveşte pe alţi membri ai Sinodului".

Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, "în duh de rugăciune şi cu multă responsabilitate pentru pacea şi unitatea Bisericii, în zilele de 17 şi 18 august, Sfântul Sinod şi Sinodul Permanent ale Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit în şedinţe de lucru şi au aprobat cu unanimitate de voturi o serie de completări şi amendamente la Statul de organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române şi la Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată, mai ales privitoare la examinarea acuzaţiilor (sesizărilor), cercetarea şi judecarea ierarhilor".

"Totuşi, s-a constat că parcurgerea tuturor etapelor statutare şi regulamentare noi privind desfăşurarea unui proces canonic bisericesc poate dura mai multe luni, fapt care ar prelungi foarte mult situaţia de incertitudine din eparhia Huşilor. În acest context, Preasfinţitul Părinte Episcop Corneliu, deşi se consideră nevinovat, totuşi, pentru pacea şi binele Bisericii, a hotărât să se retragă din slujirea de Episcop al Huşilor şi să ramână în ascultare deplină faţă de Sfântul Sinod", se mai arată în comunicatul Biroului de presă al Patriarhiei Române

sati