Antena 3 CNN Actualitate România va creşte vârsta de pensionare

România va creşte vârsta de pensionare

România va creşte vârsta de pensionare
Sursa foto: pensionari
16 Mar 2009   •   23:37

Vârsta de pensionare din România ar putea creşte începând cu anul 2014. Astfel, femeile ar trebui să iasă la pensie la 63 de ani, iar bărbaţii la 65 de ani. Măsura ar putea fi necesară pentru a diminua diferenţa enormă dintre numărul de angajaţi şi cei de pensionar ce riscă să trimită în faliment fondul de pensii.

Acum, femeile se pensionează la 58 ani şi 9 luni, iar bărbaţii, la 63 de ani şi 8 luni.

Fostul ministru al Muncii Paul Păcuraru declara pentru România Liberă că măsura este mai veche, dar nu a generat dezbateri publice. El susţine că o asemenea iniţiativă ar respecta tendinţele europene şi ar reduce presiunea asupra sigurărilor sociale.
Pe de altă parte, criticii acestei iniţiative arată că românii au o speranţă de viaţă mai mică decât media europeană şi drept urmare ar trebui să se pensioneze mai devreme. Astfel, potrivit statisticilor, durata medie de viaţă a românilor era pentru femei 72 de ani, iar pentru bărbaţi - 66 de ani.
În plus, Adrian Moraru, de la Institutul pentru Politici Publice, arăta că nu este normal să mai existe diferenţe la vârsta de pensionare între femei şi bărbaţi, deoarece ?nu mai suntem în era industrială?. De asemenea, se arăta nemulţumit de faptul că sistemul public de pensii nu acordă cotizaţiile în cazul în care contribuabilul decedează mai devreme.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: varsta de pensionare
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close