Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alimentele care nu îngraşă. Medic: "Au grăsimi bune" | Nu trebuie să lipsească de pe masă

Alimentele care nu îngraşă. Medic: "Au grăsimi bune" | Nu trebuie să lipsească de pe masă

Aşa cum există alimente cu foarte multe calorii, care ne îngraşă, există şi unele alimente care nu ne îngraşă şi conţin un anume tip de grăsime.

Alimentele care nu îngraşă. Medic: "Au grăsimi bune" | Nu trebuie să lipsească de pe masă
Sursa foto: pixabay.com/Iasso
de Georgiana Adam    |    07 Aug 2023   •   10:00

O substanţă din uleiul de floarea-soarelui, acidul arahidonic, face ca acest produs să fie de trei ori mai adipogenic decât uleiul de pește, de exemplu. Astfel, riscurile să ne îngrășăm rapid sunt mult mai mari dacă mâncăm zilnic ulei de floare, explică medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

La rândul lor, uleiul de măsline și untul sunt mai bune decât toate tipurile de grăsimi din seria Omega 6, cum este și uleiul de floarea-soarelui.

La polul opus există cel puţin două alimente care au efect anti-îngrășare. Este vorba despre gălbenușul de ou și peștele gras, mai spune medicul.

"Bine de știut: grăsimea vegetală îngrașă mai tare decât grăsimea animală.

Un gram de grăsime are tot 9 calorii, indiferent dacă provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, grăsime de pește, unt sau untură. Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!

Care este mecanismul prin care ne îngrășăm? Kilogramele în plus sunt rezultatul multiplicării celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care provin din grăsime și/sau carbohidrați.

Cercetările recente arată că acizii grași din alimente au efecte diferite în stimularea adipogenezei, adică a producției de celule care acumulează grăsime de rezervă.

- ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezentă în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenică decât grăsimile din seria Omega 3 (din uleiul de pește).

Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline).

- La polul opus, DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și în peștele gras, are efect anti-adipogenic (anti-îngrășare).

Dacă până acum se considera că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum o să știți că unele calorii îngrașă mai tare.

"Nicio masă fără pește!"...în cazul în care sunteți în vacanță la mare", a scris medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

×
Parteneri
El este următorul sfânt al României, propus pentru canonizare în 2025
x close