Antena 3 CNN Actualitate Sărbătoare mare pentru ortodocşi: Slujbe speciale în toată ţara, de Bobotează

Sărbătoare mare pentru ortodocşi: Slujbe speciale în toată ţara, de Bobotează

Este sărbătoare mare, azi, în Biserica Ortodoxă Română. Creştinii din întreaga ţară sărbătoresc pe 6 ianuarie Botezul Domnului, iar în biserici se ţin slujbe speciale, se sfinţesc apele şi se face agheasma mare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Ian 2024   •   09:27

În fiecare an, în data de 06 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza și trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a le merge bine tot anul.

Toți preoții din bisericile ortodoxe române fac în această zi de sărbătoare apă sfinţită, cunoscută și sub numele de agheasmă. Prin intermediul acesteia, sunt botezate apele, oamenii, dar și casele și animalele. După Bobotează, creștinii ortodocși trebuie să bea Agheasmă Mare în fiecare dimineață, timp de opt zile, înainte de mâncare. Aceștia trebuie să păstreze apa sfinţită într-un loc curat şi o pot lua doar dacă au dezlegare de la preot.

La Catedrala Patriarhală, nu mai puţin de 20.000 de sticle au fost îmbuteliate într-un spaţiu special amenajat şi pregătite peste 10.000 de pachete cu anafură.

La Baldachinul Sfinților de lângă Catedrala Patriarhală vor fi oferite credincioșilor prezenți sticle de 0,5 litri cu Aghiasmă Mare împreună cu pachete cu anafură.

Între orele 09.30 – 11.30 va fi săvârșită Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei.

De la 12.00, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale, va fi săvârșită de către trei ierarhi Slujba Sfințirii Mari a apei (Agheasma Mare), iar apoi credincioșii prezenți la slujbă vor fi binecuvântați prin stropire cu agheasmă.

Şi la Constanţa, Înalt Prea Sfintitul Teodosie va fi in centrul atenţiei azi

Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Bobotează, iar peste 10.000 de credincioşi sunt aşteptaţi în această dimineaţă la sărbătoare.

La Constanta, Arhiepiscopia a facut deja o tradiţie din această sărbătoare iar manifestările sunt unice în ţară. Pe lângă tradiţionala slujbă, Arhiepoiscopul Tomisului merge în procesiune într-o trăsură trasă de cai, apoi aruncă crucile în mare, iar tinerii curajoşi se aruncă după ele.

Nici anul acesta gerul bobotezei, nu va fi prezent, sărbătoare va avea mai degraba miros de primavară, fiind în jur de 13 grade Celsius.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close