Scriitor ucis în fața tribunalului unde era judecat pentru o postare pe Facebook

de A.M.P    |    25 Sep 2016   •   16:14
Scriitor ucis în fața tribunalului unde era judecat pentru o postare pe Facebook Foto: pixabay.com

Un scriitor iordanian controversat, Nahed Hattar, a fost asasinat duminică în faţa unui tribunal din capitala ţării, Amman, unde era judecat pentru publicarea unei caricaturi considerate ofensatoare faţă de islam, a relatat agenţia oficială Petra, preluată de AFP.

Hattar, în vârstă de 56 de ani, a fost ucis cu trei gloanţe, iar asasinul a fost arestat, indică Petra.

Martori oculari au declarat pentru AFP că un bărbat a deschis focul asupra scriitorului în faţa tribunalului din Abdali - zona centrală nou construită din Amman -, unde Hattar urma să compară în faţa judecătorilor.

Scriitorul, de religie creştină, un susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, fusese arestat pe 13 august după ce postase pe contul său de Facebook o caricatură în care un jihadist era întins pe un pat în paradis, alături de două femei, fumând şi adresându-se lui Dumnezeu ca unui simplu servitor, cerându-i să-i aducă un pahar cu vin şi nuci caju.

Caricatura era intitulată ''Dumnezeul Dawaesh'-ilor, cu aluzie la jihadiştii din Daesh (acronomul în limba arabă al Statului Islamic).

Hattar a fost acuzat de autorităţi de 'incitare la disensiuni confesionale şi insultă' faţă de islam, fiind eliberat sub cauţiune la începutul lui septembrie. După ce a provocat un val de reacţii pe reţelele sociale, scriitorul a şters caricatura - al cărei autor nu era - din contul de Facebook.

El a explicat că desenul îşi bătea joc 'de terorişti şi de modul în care ei şi-l imaginează pe Dumnezeu şi paradisul, şi că nu aduce în niciun caz atingere lui Dumnezeu'.

Premierul iordanian Hani al-Malki i-a cerut ministrului de interne convocarea lui Harrat şi lansarea de proceduri judiciare împotriva lui.

Iordania este membru activ al coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva grupării Stat Islamic în Irak şi în Siria.

Parteneri
x close