Antena 3 CNN Actualitate Social Scenariile propuse de Banca Mondială pentru reforma pensiilor de serviciu

Scenariile propuse de Banca Mondială pentru reforma pensiilor de serviciu

Banca Mondială a propus patru scenarii în ceea ce priveşte pensiile de serviciu din sectorul civil.

Scenariile propuse de Banca Mondială pentru reforma pensiilor de serviciu
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Feb 2023   •   18:07

Raportul Băncii Mondiale prevede eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toţi cei care nu au acumulat încă vechimea, îngheţarea tuturor pensiilor de serviciu, un nou plafon de referinţă pentru cei nou intraţi în sistem, sau opţiunea reformării pensiilor speciale pentru toţi.

Potrivit Raportului de analiză, evaluare a impactului şi recomandări pentru reforma pensiilor speciale elaborate de Banca Mondială - sinteză, dat duminică publicităţii de Ministerul Muncii, aceste scenarii nu se referă la indemnizaţiile parlamentarilor şi primarilor.

"Spre deosebire de participanţii la planul de pensii militare, lucrătorii care beneficiază de pensii de serviciu public participă la sistemul general de pensii şi pot primi un supliment de la bugetul de stat", se arată în document, potrivit Mediafax.

Citiţi şi: Avertisment BNR: "Este un risc uriaș de criză" | Care sunt motivele acestei situații

Un prim scenariu este eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toţi cei care nu au acumulat încă vechimea care le dă dreptul la aceste pensii la o anumită dată. 

Scenariul al doilea ia în calcul îngheţarea tuturor pensiilor de serviciu. Această opţiune se referă la stoparea acumulării de beneficii suplimentare în viitor, fără a afecta drepturile deja câştigate.

Scenariul al treilea presupune un nou plafon de referinţă pentru cei nou intraţi în sistem. Din această perspectivă, toţi lucrătorii nou intraţi după o anumită dată ar fi eligibili pentru pensii mult mai mici faţă de cele aflate în plată.

Al patrulea scenariu este opţiunea reformării pensiilor speciale pentru toţi.
 

×
Subiecte în articol: banca mondiala pensii pensii militare
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close