Antena 3 CNN Actualitate Summit-ul Dunării, la Palatul Parlamentului: 22 de delegaţii din 14 state participă la eveniment

Summit-ul Dunării, la Palatul Parlamentului: 22 de delegaţii din 14 state participă la eveniment

Summit-ul Dunării, la Palatul Parlamentului: 22 de delegaţii din 14 state participă la eveniment
Sursa foto: Foto: Antena 3
08 Noi 2010   •   08:27

Summit-ul Dunării reuneşte, luni, la Bucureşti 22 de delegaţii reprezentând şefi de guverne din cele 14 state din bazinul Dunării, Comisia Europeană, reprezentanţi ai celor şase landuri riverane din Germania şi Austria, primăria oraşului Ulm din Germania şi Polonia, în calitate de observator. Evenimentul are loc la Palatul Parlamentului, sub înaltul patronaj al şefului statului, Traian Băsescu. Printre subiectele care vor fi abordate se numără aderarea României la Spaţiul Schengen, integrarea romilor şi viitorul buget al Uniunii Europene.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ia parte la summitul privind Strategia Dunării, organizat de Guvernul României la Bucureşti. Barroso are prevăzută în program şi o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu.

Ţara noastră este reprezentată la cel mai înalt nivel de preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Summitul Dunării, la Palatul Parlamentului


Traian Băsescu: Aşteptăm cu mare interes adoptarea Strategiei Dunării


Reuniunea a fost inaugurată oficial prin discursurile rostite de preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Şeful statului a declarat că acest summit reprezintă "un eveniment cu o rezonanţă aparte" pentru cetăţenii europeni din regiunea Dunării şi a precizat că România aşteaptă cu mare interes adoptarea Strategiei Dunării de către Comisia Europeană.

"Ne întâlnim la Bucureşti pentru a marca angajamentul politic al statelor riverane privind strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării. Acest summit este un eveniment cu rezonanţă aparte pentru cetăţenii europeni care locuiesc în macroregiunea dunăreană. Ei aşteaptă un proiect viabil, cu rezultate concrete pentru calitatea vieţii lor", a declarat Traian Băsescu.

"Acum doi ani, la Bruxelles, am avut ocazia să vorbesc participanţilor despre o serie de proiecte europene ambiţioase în domeniul transporturilor, despre un mediu mai curat, despre dezvoltare echilibrată şi coeziunea socială. Proiectul major despre care vorbeam era o strategie pentru regiunea extinsă a Dunării, un nou instrument comunitar menit să ajute la dezvoltarea durabilă a întregului bazin dunărean şi să micşoreze decalajele de dezvoltare economico-socială dintre diversele zone ale acestui areal", a continuat preşedintele român.

Traian Băsescu a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au participat la acest proiect, aflat în pragul finalizării etapei de concepţie.

"Am deschis un drum care astăzi este aproape de finalizarea etapei de concepţie. Mulţumesc colegilor din toate statele din regiune pentru excelenta colaborare, implicare, pentru angajamentul politic şi însufleţirea cu care au lucrat împreună la construirea acestui proiect inovator european. De asemenea, Comisia Europeană ne-a fost alături încă de la început, ne-a susţinut şi a încurajat parteneriatul pe care l-am lansat. (...) Urmează, în luna decembrie, adoptarea de către Comisia Europeană a Strategiei Dunării şi a planului de acţiune aferent. Aşteptăm cu mare interes acest moment", a mai spus şeful statului român.

Traian Băsescu, la Summitul Dunării


Printre participanţii de marcă la eveniment se mai numără premierul Bulgariei, Boiko Borissov, cel al Ungariei, Viktor Orban, premierul Croaţiei, Jandranka Kosor şi cel al Republicii Moldova, Vlad Filat. De asemenea, se află la Bucureşti preşedintele Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso.

La summit-ul de la Bucureşti sunt prezenţi şi vicepremierii Cehiei, Karel Schwarzenberg, Sloveniei, Jan Fidler, fost comisar european şi Serbiei, Bozidar Djelic. De asemenea, participă ministrul austriac de Externe, Michael Spindeleger, ministrul german de stat Kornelia Piper şi preşedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Kirchbaum.

Lucrările Summit-ului Dunării se vor desfăşura sub forma a două sesiuni plenare şi un dejun de lucru oferit de primul-ministru Emil Boc şefilor de delegaţii şi membrilor delegaţiilor oficiale. În cadrul summit-ului va fi adoptată Declaraţia de la Bucureşti privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării.

Barroso participă la summitul privind Strategia Dunării




×
Subiecte în articol: José Manuel Barroso summit
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close