Teroare la un spital din Iaşi. Medicii sunt ameninţaţi cu moartea şi refuză să mai facă gărzi

de D.G.    |    14 Iun 2016   •   14:45
Teroare la un spital din Iaşi. Medicii sunt ameninţaţi cu moartea şi refuză să mai facă gărzi foto: pixabay.com

Medicii de la un spital din Iasi au ajuns la capatul rabdarii. Acestia au informat conducerea unitatii medicale ca nu vor mai face garzi daca nu se iau masuri de securitate. Medicii se tem pentru viata lor si sunt nopti in care trebuie sa se ascunda pentru a nu fi linsati. Personalul medical de la spitalul din orasul Harlau este ingrozit. Nu trece saptamana in care gastile de tigani din zona sa nu intre macar o data in unitatea medicala si terorizeaza atat medicii si asistentele medicale, cat si pacientii. Medicii sunt imbranciti, bruscati, jigniti, amenintati cu moartea, alergati prin curtea spitalului in miez de noapte, de niste indivizi foarte violenti, multi dintre ei sub influenta bauturilor alcoolice, scrie ''Bună ziua, Iaşi''.

Ultimul incident a avut loc joi, 9 iunie 2016, la sectia de pediatrie, unde de garda era medicul Mihai Coltea.Tiganii l-a amenintat pe medic ca ii taie gatul. Unitatea medicala nu are camere video si medicii sunt decisi sa nu mai faca garzi pana cand nu se monteaza un sistem de supraveghere.

"Pentru a treia oara in ultimele doua saptamani, medicii si asistentele de la camera de garda din spital au fost amenintati, imbranciti, injurati de grupurile de rromi care navalesc in hoarda in spital. Paza este asigurata de un portar care se ascunde pe unde poate in fata atacatorilor. Acea poarta de intrare in spital este pur formala, lasata nesupravegheata la orice ora din zi si din noapte. Colegul de la pediatrie a fost ameninat cu taierea gatului de acesti indivizi care au adus la spital o individa beata crita pentru consult si dezbatere. Colegul meu putea fi omorat de acesti indivizi salbatici. Nu exista nicio camera de spraveghere video in tot spitalul. Am sesizat primaria in repetate randuri si nu s-a intamplat nimic. Refuz sa mai intru in garda atata timp cat nu se reglementeaza aceasta situatie. Sper sa afle si Directia de Sanatate Publica prin ce trecem, pentru ca se face ca nu vede, nu aude. Eu, acum doua saptamani am facut plangere si am spus ca nu se pot face garzi in aceste conditii. Nu s-a luat nicio masura", a declarat dr. Rasvan Cristian Stoica.

In ultima luna, dupa cum au precizat medicii de la spitalul din Harlau, s-au inregistrat cinci incidente de acest gen, incidente care se puteau finaliza cu o crima. "Eu sunt internist si pe teritoriul meu se petrec, de cele mai multe ori, incidentele, de-asta intervin si vorbesc în numele colegilor. Lucram cu doua linii de garda, iar spitalul este pe sistem pavilionar. Pediatrul face si garda la interne si invers. În ultima luna au fost cinci incidente, dintre care trei majore. Au fost consemnate în raportul de garda. Asistentele mele de la interne, adica una pe tura de noapte, asigura si camera de garda si sectia de 24 de paturi. Intr-o noapte a fost aproape macel. E vorba de zeci de indivizi care dau navala, majoritatea în stare de ebrietate. O alta colega, medic balneolog, care facea si ea de garda pe linia noastra, s-a ascuns în camera de ecografie, împreuna cu asistenta si cu un bolnav cu electrozii pe el, ca sa nu fie linsate de rromi. Medicul de infectioase, care facea si el de garda, a fost alergat prin curte, de la pediatrie la interne, de o gasca de peste 50 de indivizi, în miez de noapte. Chestia s-a repetat la doua zile, dupa ce colegul a fost izbit de dulapuri, de catre alti rromi binevoitori. Fara camere de supraveghere, poarta pazita si gard nu se poate face nimic", a declarat medicul Rasvan Stoica.

Managerul spitalului Harlau a facut demersurile necesare pentru achizitionarea a doua camere de luat vederi. Medicul Daniela Triandaf recunoaste ca tiganii forteaza intrarea in spital si intra cu masinile in curte.

Mai mult, pe bzi.ro.

Parteneri
x close