Antena 3 CNN Actualitate Un fost deţinut politic cere 3,5 milioane de dolari pentru suferinţele din perioada comunistă

Un fost deţinut politic cere 3,5 milioane de dolari pentru suferinţele din perioada comunistă

Un fost deţinut politic cere 3,5 milioane de dolari pentru suferinţele din perioada comunistă
Sursa foto: catuse
18 Mar 2009   •   07:59

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti judecă, miercuri, apelul unui fost deţinut politic, care a cerut despăgubiri de 3,5 milioane de dolari statului român pentru anii petrecuţi în închisoarea de la Aiud şi pentru faptul că nu şi-a recăpătat cetăţenia după ce a plecat în Statele Unite.

Inginerul Viorel Chirilă a dat statul român în judecată şi a cerut despăgubiri câte un dolar pentru fiecare membru al PCR, adică 3,5 milioane de dolari.

"Atât mie, cât şi familiei mele ne-a fost retrasă, în mod abuziv, cetăţenia română în anul 1981, când am părăsit ţara. Nici până în prezent, statul român nu a luat vreo măsură pentru a înlătura acest abuz. Atunci când am solicitat redobândirea cetăţeniei române, am fost îndrumat să parcurg o procedură birocratică lungă şi anevoioasă. Nici eu şi, cu atât mai puţin familia mea, nu am renunţat la cetăţenia română. Ea ne-a fost luată, fiind nevoiţi să trăim într-o ţară străină ca apatrizi, până la momentul la care am dobândit cetăţenia americană", a declarat pentru NewsIn, Viorel Chirilă.

Fostul disident consideră că este normal că "aşa cum statul român a fost foarte eficient în a ne deposeda de cetăţenie din oficiu, la fel de normal era ca, printr-un act normativ sau măsură administrativă, să fim automat repuşi în drepturi", mai arată Chirilă.

În apelul făcut la Tribunalul Bucureşti faţă de sentinţa prin care i s-au acordat despăgubiri de 75.000 de euro, Chirilă arată că doreşte promovarea apelului, "nu pentru bani (ce pot şi vor fi folosiţi pentru proiecte care să aibă un impact asupra problemelor condamnărilor politice, fie că va fi vorba de fundaţii, burse, muzee sau monumente tematice), ci pentru a sancţiona cât mai aspru abuzurile inimaginabile ale Statului Român", se arată în motivele de apel.

În vara anului 1973, inginerul Viorel Chirilă a răspândit manifeste anticomuniste în Arad. A fost arestat în toamna anului următor şi condamnat de Tribunalul Militar Timişoara la 5 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de propagandă împotriva orânduirii socialiste. După apoape doi ani de carceră a fost graţiat prin decret prezidenţial, la cei 24 de ani ai săi fiind cel mai tânăr deţinut politic de la Aiud.

În urma mai multor cereri de a părăsi ţara, care au fost respinse de fiecare dată, Chirilă a forţat intrarea în Ambasada Statelor Unite ale Americii de la Bucureşti pe data de 14 noiembrie 1980, solicitând azil politic. Dupa ore de negocieri, a obţinut sprijinul ambasadei şi peste un an a primit aprobările necesare pentru a părăsi ţara împreună cu familia.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: statul roman
Parteneri
Salariul minim nu mai crește de la 1 iulie 2024
x close