Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Prima reacție a lui Adrian Năstase, după anunțarea rezultatelor exit-poll

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Prima reacție a lui Adrian Năstase, după anunțarea rezultatelor exit-poll

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Prima reacție a lui Adrian Năstase, după anunțarea rezultatelor exit-poll
11 Dec 2016   •   21:43

Adrian Năstase, fost premier și fost lider al PSD, a transmis, duminică, la scurt timp după închiderea secțiilor de votare din România, un prim mesaj pe blogul său. Adrian Năstase felicită PSD pentru victoria obținută la scrutinul electoral de astăzi și apreciază că alegătorii au decis acum o schimbare spectaculoasă,scrie DCnews.ro.

În plus, fostul premier face o remarcă importantă și anume că, în urma rezultatelor înregistrate de partide la aceste alegeri parlamentare, va urma un regim de coabitare, motiv pentru care își exprimă speranța că un pact de coabitare "nu va mai fi semnat".

"Interesant. Alegatorii au votat impotriva propriului vot din 2014. Si-au dat seama ca au gresit votandu-l pe Iohannis si acceptand, ulterior, „guvernul său". Au decis acum o schimbare spectaculoasă. PSD va trebui să fie insă la inăltimea acestei optiuni.

Votul exprimă insă si nemultumirile acumulate in relatia cu procesul globalizării sau cu cel al integrării europene. Nu neapărat „euroscepticism" ci un scepticism legat de raportarea servilă a autoritătilor române fată de Bruxelles. O nemultumire fată de lectiile lui Barrosso – cel care a plecat de la Comisia Europeană, in numele „valorilor si principiilor", pentru a lucra la Goldman Sachs. Impotriva atitudinii arogante a Victoriei Nuland. Impotriva iesirilor publice de guvernator neoficial ale ambasadorului Klemm. La fel ca si in Italia sau in Marea Britanie, românii au votat pentru o abordare „suveranistă", nu „nationalistă". Nu o abordare etnică ci una a „cetătenilor" români care doresc o intărire a suveranitătii statului lor, neacceptând statutul de colonie.

Vom avea, din nou, un regim de coabitare. După perioada Băsescu/Ponta. Presedintele, de o culoare si guvernul, de o altă culoare. Va trebui să vedem experienta Frantei in această chestiune. Voi da, zilele următoare, unele detalii. Sper insă că nu va mai fi semnat un pact de coabitare!

Structura guvernului va fi importantă. Există multă sperantă pusă in acest vot. Ideile bune din programul de guvernare vor trebui aplicate de oameni competenti. Actiunea externă va fi vitală in contextul schimbărilor geostrategice din ultimile luni. La fel, iesirea de pe pilotul automat al Bruxelles-ului si urmărirea intereselor nationale, inclusiv in perspectiva anului 2018.

In fine, numărul mandatelor câstigate va fi important dar si mai importantă va fi calitatea membrilor parlamentului in perspectiva bătăliilor ce vor urma. Nu stiu daca programul de guvernare al PSD a avut si o anexă cu legile ce vor fi propuse. Dacă nu, acest lucru ar trebui realizat rapid.

Pentru rezultatul de astăzi, Felicitări PSD! Felicitări Liviu Dragnea!", a transmis Adrian Năstase pe blogul personal.

Într-un post scriptum, fostul premier își exprimă bucuria că "vechiul sediu al partidului, din Băneasa, unde aveau loc sedintele departamentelor, a fost revalorizat pentru campanie".

×
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close