Antena 3 CNN Life Oameni Adevărul din spatele dependenței sexuale: „Mă simțeam neputincioasă și lipsită de control atunci când...”

Adevărul din spatele dependenței sexuale: „Mă simțeam neputincioasă și lipsită de control atunci când...”

Dependența sexuală rămâne, din păcate, un subiect tabu în ziua de astăzi mai ales când vine vorba de femei. Această afecțiune este însă o dependență la fel de gravă precum dependența de alcool, droguri sau mâncare și nu trebuie ignorată. 

Erica Garza a fost victima acestei dependențe și a împărtășit cu Business Insider problemele de care s-a lovit de-a lungul vieții. Pentru ea, plăcerea sexuală venea mână în mână cu rușinea. De multe ori se găsea în situația în care în loc să iasă în oraș cu prietenii stătea singură acasă pentru a se uită la filme porno și a se masturba pe întuneric. Alteori femeia ieșea singură în oraș în căutare de noi parteneri care acceptau să nu folosească protecție, deoarece în acest fel riscul era mai mare, iar orgasmul mai puternic. "Cel mai bun mod de a explica ce se întâmpla în mintea mea este că mă simțeam neputincioasă și lipsită control atunci când era vorba de sex", a declarat femeia. 

Dependența sexuală în rândul femeilor este mai puțin recunoscută chiar dacă numărulul de femei afectate este aproape de cel al bărbaților. Societatea în care trăim înclină încă să creadă că pentru bărbați este perfect normal să aibă mai mulți parteneri sexuali și să se bucure de cât mai multe aventuri amoroase, în timp ce femeile sunt catalogate ca fiind „ușoare” dacă se bucură de actul sexual și de o experiență mai variată. Această catalogare proastă adaugă din păcate la sentimentul de vinovăție pe care îl simt femeile când vine vorba de dependența sexuală. O altă percepție greșită legată de această dependență, conform lui Garza, este că trebuie neapărat să existe o traumă în copilărie pentru a declanșa această afecțiune. Lucrul acesta nu este întotdeauna adevărat iar mulți dependenți provin din familii fericite. În cazul personal, Garza povestește că familia ei era una catolică, fericită, în care nu existau probleme, iar sexul era un subiect rar discutat. Această percepție de existență a unei traume a adăugat un plus de rușine autoarei deoarece într-un fel simțea că dependența ei nu poate fi explicată: „Când povestea ta nu se află în acea narațiune tipică cauzată de o traumă sau de un abuz sexual simți acest strat suplimentar de rușine pentru că ai impresia că nu poți vorbi despre asta. Simți că durerea ta nu este justificată.” 

În cazul lui Garza, dependența a început în adolescență când aceasta a început să simtă o eliberare prin actul sexual și o creștere a încrederii de sine. Ușor-ușor această plăcere s-a transformat într-o dependență care a început să îi afecteze atât viața personală cât și cea profesională. Tratamentul unei astfel de dependențe este diferit față de tratamentul dependenței de alcool sau droguri, deoarece nu implică o eliminare totală a actului, ci doar gestionarea și balansarea dependenței în viața de zi cu zi. Recuperarea înseamnă creearea unei relații sănătoase cu sexul, într-un fel în care nu îți va afecta negativ viața și nu îți va controla deciziile. Găsirea acestei balanțe a fost cel mai dificil pas pentru Garza, care spune că într-un final a realizat că nu sexul era cel ce îi afecta viața, ci minciunile și rușinea pe care le simțea în jurul actului. Este mai mult o dependența psihologică decât una fizică, ceea ce face atât recunoașterea problemei cât și tratarea acesteia una foarte dificilă: "Cred că este nefericită situația pentru că este greu ca o persoană să recunoască că are o problemă cu sexul". 

Odată ce dependența a fost identificată, există multe posibilități de tratament. Studiile au arătat că partea creierului asociată cu recompensa este activată în același mod dacă sunteți dependenți de orice fie ca este vorba de cocaină, mâncare, jocuri de noroc sau sex. Psihologii și grupurile de suport pot ajuta la vindecarea sau cel puțin la gestionarea dependenței pentru a nu iți afecta viața. 

Garza este acum căsătorită și are o fetiță. Ea a spus că intenționează să fie incredibil de deschisă cu fiica ei în legătură cu sexul în viitor astfel încat fata să simtă că poate să vină mereu la ea cu întrebări atunci când se va izbi de aceleași descoperiri pe care Garza a simțit că trebuia să le ascundă față de ai ei și de care îi era rușine. 

Sursă: Business Insider  

Subiecte în articol: dezvaluiri
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"