Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Asigurările de şomaj, tot mai căutate. Cât costă "plasa de siguranţă" în România

Asigurările de şomaj, tot mai căutate. Cât costă "plasa de siguranţă" în România

Tot mai mulți români caută o asigurare de șomaj care să le aducă un venit în cazul unei pierderi a locului de muncă, iar societățile de asigurări își reorganizează portofoliile. Ce opțiuni avem.

de Claudia Popovici    |   

Asigurarea de șomaj este o extensie a celei de viață și ne costă în plus aproximativ 10% din valoarea asigurării principale. Începând cu această lună, pe piață apar variante care promit o perioadă mai mare de ajutor în cazul pierderii jobului.

Una dintre principalele companii de asigurări oferă din această lună o asigurare pentru pierderea locului de muncă, unde asiguratul are ocazia să recupereze o parte din valoarea primelor dacă pierderea locului de muncă nu se produce.

Noile tipuri de asigurări de șomaj propun o sumă asigurată cuprinsă între 2.000 și 4.000 lei, adică dacă rămâi fără loc de muncă, beneficiezi de această sumă timp de maximum 12 luni, în funcție de cât ai cotizat.

Mai multe societăți din România propun asigurări de șomaj, însă variază suma asigurată și numărul de luni care se plătesc. Majoritatea vin la pachet cu asigurările de viață încheiate când se accesează un credit.

"Ea este o clauză suplimentară care poate fi adăugată la o asigurare de viață.  Deci nu pot să închei o asigurare pentru șomaj independentă de o asigurare de viață.

"Pe decursul unei asigurări de viață dacă îi ai de 20 de ani, tu poți să beneficiezi de acest ritm de maxim cinci ori. Deci dacă rămâi, ești în șomaj de maxim cinci ori. Dacă ești de 10 ori, tu nu primești mai mult de cinci", spune Cosmina Dinu, broker.

Pentru asigurarea de șomaj se plătește în plus aproximativ 10% din prețul asigurării de viață. În cazul în care nu intrați în șomaj, o parte din bani se restituie.

"Să zicem că tu în decursul unui an plătești 500 lei, în 10 ani 5.000 lei, iar la finalul celor 10 ani tu n-ai beneficia deloc de șomaj, îți dă 30% înapoi, adică 1.500 lei", spune Cosmina Dinu, broker.

Cei mai mulți aleg această variantă pentru securitate financiară mai mare.

"Să am o siguranță în caz că poate am lucrat prea mult. Mi-am luat un burnout, să spun așa. Am lucrat prea mult și m-am obosit să știu că poate câteva luni de zile aș putea să îmi iau o pauză în timp ce vreau să-mi găsesc ca loc de muncă", spune

"Cred că ar trebui depus deoparte, pentru că nu se știe niciodată cum firma la care muncești și-ți asigură un salariu lunar ar putea să nu mai existe",

Un oarecare moment, România are printre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor dintre statele membre ale Uniunii Europene, 22,2% în rândul tinerilor sub 25 de ani.

Subiecte în articol: poliță asigurare ajutor de şomaj
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai