Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Armata lui Vladimir Putin bombardează chiar în timpul slujbelor din Sâmbăta Mare

Război în Ucraina | Armata lui Vladimir Putin bombardează chiar în timpul slujbelor din Sâmbăta Mare

Război în Ucraina, ziua 59. Cu o zi înainte de Paște, două ţări ortodoxe sunt în plin război.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Forțele rusești încearcă să ia cu asalt uzina Azovstal din Mariupol
  • Oficial ucrainean: Rusia bombardează infrastructura civilă din Harkov: 2 morți și 19 răniți
  • Bombardamentele se intensifică în regiunea estică a Ucrainei
  • Încercare de evacuare din Mariupol, planificată pentru azi
  • Primarul din Kiev, apel la oameni să rămână la adăpost în noaptea de Înviere: "Slujba va fi transmisă online"
  • Premier Ucraina: Mariupol este "cea mai mare catastrofă umanitară" a secolului
  • După întâlnirea cu Putin, secretarul general al ONU se vede cu Zelenski pe 28 aprilie

Update 23 aprilie 2022, 22:45: Șapte rachete au lovit sâmbătă orașul Odesa din sudul Ucrainei, ucigând opt persoane - inclusiv un bebeluș de trei luni - și rănind alte 18, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Update 23 aprilie 2022, 21:30 Aproximativ 5.000 de copii au fost deportați în Rusia sau în teritoriile estice, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, președintele ucainean Volodimir Zelenski. Președintele a anunțat că se va întâlni duminică la Kiev cu secretarul american al apărării, la Kiev.

Update 23 aprilie 2022, 20:30 Spațiul aerian turcesc a fost închis pentru avioanele care transportă trupe din Rusia în Siria

Update 23 aprilie 2022, 20:00 Premierul britanic Boris Johnson a vorbit sâmbătă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a confirma că Marea Britanie va furniza armament pentru a sprijini apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.

Update 23 aprilie 2022, 19:30 - Forţele armate ucrainene au dat o lovitură distrugătoare. Doi generali ruși au fost uciși

Armata ucraineană susține că a eliminat încă doi generali ruși în timpul luptelor din regiunea sud-estică Herson.

Update 23 aprilie 2022, 18:35 - Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 18 rănite în urma unor atacuri cu rachete ruseşti sâmbătă asupra oraşului-port Odesa, în sudul Ucrainei, a anunţat şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, citat de AFP.

"Odesa: cinci ucraineni ucişi şi 18 răniţi. Iar aceştia nu sunt decât cei care au fost găsiţi în acest stadiu. Potrivit tuturor aparenţelor, bilanţul va fi mai mare", a indicat pe Telegram Andrii Ermak, precizând că printre cei ucişi figurează şi un "bebeluş de trei luni".

Update 23 aprilie 2022, 17:30 - O rachetă a lovit sâmbătă infrastructura din oraşul-port Odesa, situat în sudul Ucrainei, au indicat autorităţile locale într-un comunicat online. Locuitorii au auzit explozii în diferite zone ale oraşului.

Au fost atât rachete inamice, cât şi unele lansate de sistemul antiaerian din Odesa.

Update 23 aprilie 2022, 17:20 - Rusia este cu ochii pe Republica Moldova. Ambasadorul Rusiei la Chişinău a fost convocat de urgenţă, după ce comandantul adjunct al Districtului Militar Central a readus în discuţie planurile lui Vladimir Putin de cucerire a sudului Ucrainei şi apoi a îndreptării armatei spre Transnistria. 

Update 23 aprilie 2022, 16:05 - Autorităţile ucrainene au anunţat sâmbătă au recucerit trei sate în apropiere de Harkov (est), al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, în timp ce luptele continuă în Donbas şi în sudul ţării. "Forţele noastre armate ucrainene au reuşit o contraofensivă lansată ieri dimineaţă. După lupte crâncene, unităţile noastre au alungat trupele ruseşti din Bezruki, Slatina şi Prudianka", a declarat pe Telegram Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov.

Update 23 aprilie 2022, 15:00 - Forțele rusești încearcă să ia cu asalt uzina Azovstal din Mariupol

Forțele rusești încearcă să ia cu asalt uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, afirmă un oficial ucrainean, fiind vorba de ultima redută a orașului.

Ultimele trupe ucrainene din orașul asediat Mariupol s-au refugiat în uzină siderurgică Azovstal și se crede că acestea sunt blocate acolo împreună cu până la 1.000 de civili care sunt ascunși în adăposturile antiaeriene de sub complex, împreună cu soldați, pușcași marini și medici.

Consilierul prezidențial ucrainean a declarat acum că forțele rusești încearcă să desfășoare operațiuni pentru a lua cu asalt uzina Azovstal și că au reluat atacurile aeriene, scrie Sky News.

Acesta este ultima redută de rezistență din Mariupol, important din punct de vedere strategic pentru Rusia, deoarece capturarea acestui oraș ar crea un coridor terestru între Crimeea anexată și inima ultimului său asalt din estul Ucrainei.

Update 23 aprilie 2022, 14:00 - Oficial ucrainean: Rusia bombardează infrastructura civilă din Harkov: 2 morți și 19 răniți

Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkov din nord-estul țării, a declarat sâmbătă un guvernator militar ucrainean, citat de CNN.

”Ocupanții ruși continuă să tragă asupra infrastructurii civile din Harkov și din regiune", a declarat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov.

”Pe parcursul zilei, ocupanții au aplicat 56 de lovituri. Rezultatul, 19 răniți, două persoane au murit".

Update 23 aprilie 2022, 13:00 - Bombardamentele se intensifică în regiunea estică a Ucrainei

Orașele controlate de ucraineni din regiunea estică Luhansk se confruntă cu o intensificare a bombardamentelor din partea forțelor ruse, a declarat guvernatorul regional.

Forțele rusești au avansat în estul Ucrainei, în special în regiunile Luhansk și Donețk, potrivit Sky News.

Luhansk și Donețk au fost scena luptelor dintre separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene încă din 2014, deși acestea s-au intensificat de la invazia din acest an.

Update 23 aprilie 2022, 11:00 - Încercare de evacuare din Mariupol, planificată pentru azi

O coloană de evacuare din orașul asediat Mariupol, situat în sud-estul țării, este planificată pentru sâmbătă, potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol.

"Astăzi, evacuarea locuitorilor din Mariupol către Zaporizhzhia va începe de la centrul comercial Port City", a anunţat el pe Telegram.

"Plecarea coloanei este programată la ora 12:00 pe traseul: Mariupol-Manhush-Berdiansk-Tokmak-Orikhiv-Zaporizhzhia", mai spune Petro Andriușcenko.

Andriușcenko a precizat că vehiculele private se pot alătura traseului, dar doar femeile, copiii și persoanele în vârstă vor putea urca în autobuze.

Oficialii spun că 100.000 de civili încă mai au nevoie de evacuare din orașul lovit de săptămâni întregi de bombardamente rusești.

Update 23 aprilie 2022, 10:24 - Ambasadorul rus în Republica Moldova, chemat la raport după ce Moscova a spus că vrea să ajungă în Transnistria

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Moldova, după ce Rusia a anunțat vineri că armata sa urmărește să controleze sudul Ucrainei și să aibă acces la Transnistria.

Într-un comunicat, ministerul moldovean a spus că ”a luat act de declarațiile reprezentantului Ministerului Apărării al Rusiei” și și-a exprimat profunda ”îngrijorare față de declarațiile făcute de oficialul rus”.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a precizat că declarațiile făcute de generalul rus sunt ”nefondate și contrazic poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.

Update 23 aprilie 2022, 09:10 - Uleiul de gătit vândut cu porția în magazine, din cauza războiului, în Marea Britanie

Update 23 aprilie 2022, 08:42 - Primarul din Kiev, apel la oameni să rămână la adăpost în noaptea de Înviere: "Slujba va fi transmisă online"

Update 23 aprilie 2022, 08:30 - Premier Ucraina: Mariupol este "cea mai mare catastrofă umanitară" a secolului

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a numit situația din Mariupol "cea mai mare catastrofă umanitară" și poate cea mai gravă catastrofă a secolului, în condițiile în care orașul port din sud-estul țării se confruntă cu bombardamente constante din partea forțelor rusești, scrie CNN.

Vorbind la o conferință de presă la Washington, Shmyhal a spus că mii de oameni au murit în Mariupol, adăugând: "Vom vedea atrocitățile teribile atunci (orașul - n.r.) când va fi eliberat de ruși".

El a spus că trupele rusești "distrug absolut totul", inclusiv adăposturile în care stau civilii.

Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane au rămas blocate în Mariupol de când a fost înconjurat de forțele rusești la 1 martie, potrivit oficialilor ucraineni. Oficialii ucraineni susțin că peste 20.000 de persoane din oraș au murit în timpul asaltului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 23 aprilie, 08:00 - După întâlnirea cu Putin, secretarul general al ONU se vede cu Zelenski pe 28 aprilie

După vizita la Moscova, unde se va întâlni cu Vladimir Putin și Serghei Lavrov, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va vede cu Volodimir Zelenski și Dmitro Kuleba la Kiev pe 28 aprilie.

Un purtător de cuvânt al secretarului general ONU, Antonio Guterres a transmis că marți, 26 aprilie, acesta va avea o întâlnire de lucru și un prânz cu ministrul de externe Serghei Lavrov și va fi primit de președintele Vladimir Putin la Moscova.

"El speră să vorbească despre ceea ce se poate face pentru a aduce urgent pacea în Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt asociat al ONU, Eri Kaneko.

Ieri seară, un incendiu de proporții a izbucnit în zona industrială a orașului Korolev de lângă Moscova. Flăcările au făcut ravagii pe acoperișul unei clădiri nerezidențiale, transmite Alexander Potatuev, director adjunct al Centrului Regal pentru Securitatea și Apărarea Civilă a Populației.

Război în Ucraina, 22 aprilie 2022 | Armata ucraineană a ucis un alt general rus | Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au avut conversaţii ample în cursul zilei de vineri

Război în Ucraina, 21 aprilie 2022 | Noi imagini din satelit arată cimitirele imense din Mariupol

Război în Ucraina, 20 aprilie 2022 SUA anunţă o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei

Război în Ucraina, 19 aprilie 2022 A început bătălia pentru Donbas. Se dau lupte crâncene între ruşi şi ucraineni

Război în Ucraina, 18 aprilie 2022 | Vladimir Putin a acordat un titlu onorific brigăzii acuzate de crimele de la Bucha | Ucraina afirmă că peste 300 de civili au fost uciși de ruși în regiune.

Subiecte în articol: Război Ucraina
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"