Antena 3 CNN Coronavirus Raport SUA: Există ”dovezi circumstanțiale semnificative” că virusul a scăpat dintr-un laborator din Wuhan

Raport SUA: Există ”dovezi circumstanțiale semnificative” că virusul a scăpat dintr-un laborator din Wuhan

Republicanii din cadrul unei comisii de anchetă din SUA susțin că există „dovezi circumstanțiale semnificative” potrivit cărora focarul COVID-19 este rezultatul unui virus scăpat din Institutul de Virologie din Wuhan, îndemnând guvernul federal să facă „mai multă presiune asupra Chinei” pentru a permite o „investigaţie credibilă” cu privire la originea pandemiei.

Raport SUA: Există ”dovezi circumstanțiale semnificative” că virusul a scăpat dintr-un laborator din Wuhan
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    21 Mai 2021   •   14:57

Fox News a obţinut un raport în care se menţionează că este „crucial pentru experții în sănătate și guvernul SUA să înțeleagă cum a provenit virusul COVID-19”, pentru a putea preveni „sau atenua rapid pandemiile viitoare”.

„Eforturile internaţionale de a descoperi adevărata sursă a virusului au fost  împiedicate de lipsa de cooperare din partea Republicii Populare Chineze”, au scris republicanii. „Cu toate acestea, dovezi circumstanțiale puternice ridică îngrijorări serioase asupra faptului că focarul de COVID-19 ar fi putut porni de la Institutul de Virologie din Wuhan”.

”Au apărut puține dovezi circumstanțiale care să susțină afirmația Chinei conform căreia COVID-19 a fost un eveniment natural”

Republicanii au subliniat și istoria Chinei cu privire la diferite scăpări din laboratoarele de cercetare care au dus la infecții și avertismentele din partea diplomaților americani din China, încă din 2017, că laboratorul de la Wuhan efectuează „cercetări periculoase” asupra coronavirusurilor fără a urma „protocoalele de siguranță necesare, riscând izbucnirea accidentală a unei pandemii”. 

Totodată, republicanii au semnalat rapoartele publice conform cărora „mai mulți cercetători din laboratorul din Wuhan erau bolnavi de simptome asemănătoare COVID-19” în toamna anului 2019 și „implicarea armatei chineze în laboratorul din Wuhan”.

”Guvernul SUA trebuie să facă mai multă presiune asupra Chinei”

„În schimb, au apărut puține dovezi circumstanțiale care să susțină afirmația Chinei conform căreia COVID-19 a fost un eveniment natural, după ce a venit de la altă specie, la om”, au scris ei, spunând că autoritățile chineze „nu au reușit să identifice speciile inițiale care se presupune că au răspândit virusul la oameni”.

"Pentru a proteja cetățenii americani de viitoarele pandemii, guvernul SUA trebuie să facă mai multă presiune asupra Chinei pentru a permite investigații complete și credibile cu privire la sursa pandemiei COVID-19 și pentru a permite verificarea probabilității că aceasta a rezultat dintr-o scurgere de laborator. Guvernul SUA trebuie să spună, de asemenea, dacă a existat orice fel de cooperare cu laboratorul din Wuhan, inclusiv sprijinul acestor proiecte cu fonduri ale guvernului SUA”.

Cererea pentru mai multe informații vine după ce Casa Albă a declarat, luna trecută, că este de părere că autoritățile din China „nu au fost transparente” în publicarea concluziilor despre originile COVID-19, ca parte a unui raport pe care l-au scris în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.

Raportul a respins afirmațiile potrivit cărora COVID-19 a scăpat dintr-un laborator din Wuhan și a numit, în schimb, teoria transmiterii zoonotice sau a transferului infecției de la animale la oameni ca fiind „foarte probabilă”, scrie foxnews.com.

×
Subiecte în articol: coronavirus laborator
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close