Antena 3 Coronavirus PSD, plan de măsuri împotriva coronavirusului

PSD, plan de măsuri împotriva coronavirusului

11 Mar 2020   •   19:09
PSD, plan de măsuri împotriva coronavirusului
Sursa foto: Foto: Agerpres

Reprezentanții PSD au propus, miercuri, o serie de măsuri sociale și economice, pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a partidului.

„În fața epidemiei de coronavirus, România nu își mai permite răfuieli politice sau calcule electorale. Preocuparea cea mai importantă a decidenților politici trebuie să fie sănătatea și siguranța cetățenilor”, se menționează în postare.

Planul include nouă măsuri, cea mai importantă dintre acestea vizând suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 10 miliarde de lei pentru achiziționarea materialelor și echipamentelor necesare în contextul epidemiei de coronavirus.

Celelalte măsuri vizează:

- Ministerul Sănătății trebuie să asigure gratuit medicamente, materiale sanitare și echipamente medicale pentru prevenirea coronavirus, prin intermediul medicilor de familie.

- Guvernul va finanța o schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor strategice naționale CFR și TAROM. (modificarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.12/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare).

- Scutirea de la plata contributiilor (CAS și CASS) pentru o perioadă de 3 luni pentru angajatii companiilor care activează în domeniile turismului, transportului și divertismentului. Acestea vor fi suportate de către stat.

- Pentru persoanele aflate în izolare/carantină se va asigura plata facturilor pentru utilități și suspendarea pentru 3 luni a plății ratelor bancare. De asemenea, se vor suplimenta bugetele primăriilor prin transfer de la bugetul de stat pentru a asigura un coș minim de alimente celor aflați în izolare la domiciliu.

- În situația în care epidemia de coronavirus ajunge în etapa a treia (peste 2.000 de cazuri confirmate) se va suspenda, pentru 3 luni, plata ratelor bancare pentru populație.

- Angajații IMM-urilor din sectoarele puternic afectate de impactul negativ al crizei coronavirus vor fi scutiți de plata contribuțiilor și a impozitului pe venit.

- Guvernul va elabora un plan privind stocurile de hrană pentru populație, prin protocoale cu furnizorii, distribuitorii și retailerii de alimente.

- Românii din țară, precum și cei din Diaspora care s-au întors acasă și care nu beneficiază de o asigurare de sănătate în țară vor avea parte de tratament gratuit în cazul infectării cu coronavirus.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: PSD

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close