Antena 3 CNN Economic Auto Americanii renunţă la maşini în favoarea scuterelor

Americanii renunţă la maşini în favoarea scuterelor

Americanii renunţă la maşini în favoarea scuterelor
25 Iul 2008   •   09:40

Preţul tot mai mare al benzinei îi obligă pe locuitorii marilor oraşe occidentale să caute noi soluţii de transport. Americanii renunţă la maşini în favoarea scuterelor, în timp ce englezii se gândesc la o alternativă revoluţionară - vehiculele electrice. Scuterele sunt deja foarte populare în Europa sau Japonia, dar până acum, erau mai rar întâlnite pe străzile din New York. Situaţia s-a schimbat o dată cu scumpirea benzinei: în primele şase luni ale anului, vânzările de scutere au crescut cu peste 65 la sută în Statele Unite.

?Pui în el benzină de zece dolari şi mergi o săptămână. Cred că, la o maşină mare americană, faci plinul cu o sută de dolari şi nu mergi decât vreo două zile. Deci sigur că preţul benzinei e un factor?, declară unul dintre fericiţii posesori de scuter. Dar nu mai e vorba doar de economie, pentru tinerii americani scuterele devenind chiar o modă.

În Marea Britanie se încearcă promovarea unui alt vehicul: maşinuţele electrice, deocamdată nu prea căutate, din cauza autonomiei reduse. La Londra, însă, ele au avantajul că sunt scutite de "taxa de aglomeraţie" impusă maşinilor care circulă prin centrul oraşului.

Producătorii ştiu că nu le va fi uşor să convingă oamenii să treacă, în masă, la vehiculele electrice. Dar, la actualul preţ al benzinei, ideea nu mai pare scoasă dintr-un scenariu de film SF.



Antena3

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close