Antena 3 CNN Economic Auto Asigurarea RCA realizată online, valabilă și pe telefonul mobil în format electronic

Asigurarea RCA realizată online, valabilă și pe telefonul mobil în format electronic

Proprietarii de automobile de orice tip pot, începând cu data de 10 septembrie 2020, să prezinte dovada încheierii unei polițe RCA valabile direct pe telefonul mobil. Grație normei ASF 36/2020, care a fost publicată în Monitorul Oficial, nu mai este nevoie de prezentarea poliței în format fizic, ci este suficient formatul electronic.

Asigurarea RCA realizată online, valabilă și pe telefonul mobil în format electronic
de Georgiana Adam    |    11 Sep 2020   •   18:00

Polițele RCA se încheie oricum în prezent tot mai mult la distanță, pe internet, cu livrare imediată prin e-mail sau / și prin curier rapid, oriunde în țară, în cel mai scurt timp posibil.

"Salutăm noua facilitate oferită celor ce încheie online asigurarea obligatorie pentru mașină. Noul sistem este foarte practic, pentru că oricum fiecare dintre noi are mereu telefonul mobil la îndemână, iar a prezenta astfel dovada unei polițe RCA valabile este o procedură firească pentru lumea digitală actuală. În plus, se poate spune că este și un demers ecologic, în trend cu evitarea risipei de hârtie, mai ales în condițiile în care asigurarea RCA oricum se încheie pe internet atât de simplu și convenabil. Ne așteptăm la o creștere a numărului de comenzi în perioada următoare și tot mai mulți clienți care să fie interesați exclusiv de polița RCA în format electronic", spun cei de la www.rcalatineacasa.ro, unul dintre principalele website-uri de profil, unde asigurarea RCA, la fel ca și Casco, poate fi încheiată 100% online.

Conform noii norme emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), dovada asigurării RCA poate fi făcută de acum înainte inclusiv cu contractul de asigurare, nu doar cu polița de asigurare. În plus, aceste două acte pot fi prezentate în format fizic (tipărit) sau în format electronic (pe un dispozitiv mobil precum smartphone, tabletă, laptop), după cum preferă utilizatorul autovehiculului în cauză. Anterior, legislația prevedea obligativitatea prezentării unui document în format tipărit, chiar și dacă asigurarea era încheiată de fapt pe internet. Companiile care oferă RCA online, brokeri de asigurare cu experiență, se adaptaseră oricum la necesitatea poliței RCA în format fizic, trimițând acest document prin curier, la orice adresă din România.

Autoritățile pot verifica existența unei polițe RCA direct în baza de date națională la care au acces permanent, cu mențiunea că se pot controla astfel doar asigurări RCA emise în țara noastră. Regula prezentării unei polițe în format electronic sau tipărita este însă valabilă și în cazul asigurărilor emise în alte state, cu condiția ca respectiva poliță să se aplice pe teritoriul României, conform condițiilor din contractul de asigurare. Anterior acestei relaxări legislative, a mai existat una: începând cu data de 1 Iulie 2020, conform deciziei luate la nivelul Comunitătii Europene, toate polițele RCA se puteau printa pe orice suport de hartie albă.

Dacă în trecut cei mai mulți români apelau la unități fizice de vânzare RCA, în special brokeri cu agenții în locuri de mare trafic pietonal și rutier (inclusiv în mall-uri), an de an crește puternic volumul polițelor contractate la distanță. Românii petrec tot mai mult timp online, au dispozitive performante conectate la internet de mare viteză (deja 5G este o realitate în București și nu numai), astfel că preferă să comande RCA online, oricând au nevoie, oriunde s-ar afla.

Polițele RCA online se pot încheia pentru orice tip de automobil, inclusiv pentru cele cu regim special, precum taxi, rent a car, distribuție, pază, curierat rapid, scoală de șoferi sau transport de marfă. Site-urile de RCA online oferă și alte avantaje, pe lângă timp economisit: poți comara ușor ofertele companiilor de asigurare pentru a alege cea mai avantajoasă ofertă de RCA ieftin și poți chiar să plătești polița online în rate fără dobândă, dacă utilizezi carduri de credite emise de anumite bănci și IFN-uri ce au încheiat parteneriate cu brokerii de asigurări.

×

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Antony Blinken și Nicolae Ciucă, împreună la Ateneul Român

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close