Antena 3 CNN Economic Auto Britanicii care folosesc mobilul la volan riscă 2 ani de închisoare

Britanicii care folosesc mobilul la volan riscă 2 ani de închisoare

Britanicii care folosesc mobilul la volan riscă 2 ani de închisoare
21 Dec 2007   •   18:12

Şoferii britanici surprinşi că vorbesc la telefonul mobil fără dispozitiv ''hands free'' sau care îşi reglează sistemele GPS în trafic, riscă până la 2 ani de închisoare, conform unei noi prevederi legislative. Sunt vizaţi şi şoferii care scriu mesaje de tip SMS pe telefonul mobil sau cei care umblă la sistemele audio de tip Ipod în trafic. Aceştia ar putea ajunge de asemenea după gratii. Procurorii susţin că aceste acţiuni pot avea urmări grave, conducând la accidente.

Cei care vorbesc la mobil fără dispozitiv ''hands free'' în timp ce conduc şi provoacă accidente mortale sunt pasibili de pedepse de până la 14 ani de închisoare. În cazurile extreme, aceştia pot fi acuzaţi de omor calificat şi îşi pot petrece toată viaţa după gratii. În cazul accidentelor auto, poliţiştii vor cerceta agendele telefoanelor mobile ale şoferilor implicaţi pentru a verifica dacă nu cumva aceştia vorbeau la telefon în timp ce conduceau.

Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului, fără a dispune de un dispozitiv de tip ''hands free'' a fost scoasă în afara legii în Marea Britanie din 2003, însă conform estimărilor, în fiecare zi peste 300.000 de şoferi încalcă aceste interdicţii. Testele au dovedit că reacţiile unui şofer care vorbeşte la telefon în timp ce conduce sunt mai slabe chiar decât cele ale unui şofer băut.

Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close