Antena 3 CNN Economic Auto Cât este amenda dacă nu ai permisul auto la tine în 2023

Cât este amenda dacă nu ai permisul auto la tine în 2023

Cât este amenda dacă nu ai permisul la tine în 2023? Bani mulţi şi multe puncte-penalizare: asta îi aşteaptă pe şoferii români care circulă fără permis auto la ei.

cat este amenda daca nu ai permis auto 2023
Cât este amenda, dacă nu ai permisul auto la tine în 2023 Sursa foto: Facebook | Poliţia Română
de Georgiana Adam    |    13 Ian 2023   •   10:00

Şoferii ar trebui să fie mai atenţi atunci când pleacă de acasă. În 2023, în cazul în care au plecat la drum fără permis, ei riscă o amendă usturătoare, la un simplu control de rutină.

De asemenea, dacă nu pot prezenta permis auto poliţistului de circulaţie, conducătorii auto se pot trezi şi cu puncte-amendă.

În cazul în care aveţi permis, dar l-aţi uitat acasă, nu este caz penal, iar agentul va verifica prin stație în baza CNP-ului dacă aveți permis de conducere. În schimb, amenda este mare în 2023.

Citeşte şiCe păţesc şoferii care au iconiţe pe parbrizul maşinii. Amenzi usturătoare în Codul Rutier

Potrivit legii, şoferii trași pe dreapta la un simplu control trebuie să prezinte agenţilor de la Poliţia rutieră, în mod obligatoriu, permisul de conducere. În caz contrar, ei se pot alege cu o amendă. 

Totuşi, puteți scăpa şi cu un avertisment verbal, dacă polițistul este înțelegător dar nu trebuie să vă bazați pe asta.

Cu câte puncte poți fi penalizat, dacă nu ai permisul la tine în 2023

Iată ce prevede Codul Rutier despre permisul uitat:

"Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează: 

a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului".

Amendă de până la 1.160 de lei, pentru şoferii fără permis în 2023

"Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege".

×
Citește mai multe din Auto
» Vezi toate știrile din Auto
Cele mai noi știri
Parteneri
x close