Antena 3 CNN Economic Auto Ce nu ştiţi despre dotările auto obligatorii

Ce nu ştiţi despre dotările auto obligatorii

Ce nu ştiţi despre dotările auto obligatorii
29 Ian 2007   •   23:48

Truse medicale total sau parţial expirate, veste reflectorizante ?nu neapărat? obligatorii, triunghiuri omologate, extinctoare care alimentează specula. Dacă adăugăm patru milioane de autovehicule din România, obţinem o piaţă ?dedicată?, în valoare de 125 milioane de euro. O afacere, luată la puricat, de revista Săptămâna Financiară.

Şoferii nu au fost informaţi cum se cuvine asupra obligativităţii de a avea un ?set de siguranţă? omologat, susţine Săptămâna Financiară. Când pieţele şi târgurile s-au umplut de stingătoare, veste şi truse medicale, s-au gândit şi autorităţile să informeze corect populaţia.

Au uitat să menţioneze că, atunci când termenul de valabilitate al truselor medicale expiră, nu trebuie cumpărată una nouă, ci doar materialele ieşite din termen. Nu ar fi singura scăpare - au omis să spună şi că vesta reflectorizanta este obligatorie doar pentru şoferii de autovehicule mai grele de 3 tone şi jumătate. Reprezentanţi ai RAR şi Poliţiei Rutiere au spus că vina a fost a presei, care a ?mediatizat prea intens chestiunea?, dar şi a comercianţilor, care au profitat de disperarea şoferilor şi le-au ?băgat pe gât? şi veste reflectorizante.

Trusa medicală trebuie să conţină: o foarfecă, un ansamblu pentru respiraţie gură la gură, pipe tip Guedel, leucoplast, plasture, compresă de tifon sterilizată, faşă, bandaj, vată, garou, mănuşi de unică folosinţă, alcool sanitar, pansament cu rivanol, medicamente şi chiar ace de siguranţă.

Trusa sanitara din comerţ, destinată uzului şoferilor, are un termen de valabilitate de până la doi ani. Şoferii găsiţi cu trusa expirată riscă amenzi destul de usturatoare, de la 1.560 la 1.950 RON, şi 4 sau 5 puncte de penalizare.

Doar foarfeca şi cutia n-au termen de garanţie. Săptămâna Financiară a aflat de la Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale că şoferii pot înlocui fiecare componentă a trusei sanitare auto cu produse similare de la un producator autorizat. Deci se pot cumpăra doar pansamente sau mănuşi, dacă numai acestea au expirat.

Observator

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close